Ana Sayfa Gündem AVM renovasyonu: Cezbetmek en mühimi!

AVM renovasyonu: Cezbetmek en mühimi!

Natali TOMA

AVM’ler ve renovasyon başlığı altında sizlerle deneyimlerimi ve öğrendiğim dersleri paylaşmaya çalıştığım yazı serimin altıncısını oluştururken; şöyle bir geri çekilip konunun tamamına dışarıdan bir göz ile bakmaya çalışma ihtiyacı duydum. Burada Marlo Morgan’ın Bir Çift Yürek isimli kitabından alıntı yapmadan geçemeyeceğim:

“Aborjinler çölde giderlerken aniden dururlar. Morgan’da onlara “mola zamanı değil, neden durduk?” diye sorar. Yerli reis der ki, “Çok hızlı ilerledik, ruhlarımız geride kaldı. Ruhlarımızı bekliyoruz.”

İşte tasarım süreci aslında aynen çöldeki bu yolculuk gibi bir süreç! Projeyi hedeflenen zamanlamada yetiştirme telaşı içerisinde iken asıl hedeften şaşmamak çok mühim. Şöyle bir geriye çekilip dışarıdan eleştirel bir göz ile hedef sonuç ilişkilerini ve projenin tüm kararlarını gözden geçirmek ve gerekli görülmesi halinde beyin fırtınası toplantıları yapmakta büyük fayda var. Hatta ihtiyaca bağlı olarak “value engineering” dediğimiz maliyetlerde sağlanabilecek olası tasarruf seçeneklerinin ve revizyonların gözden geçirildiği bir süreç de birçok proje için zaman/para yönetimi açısından önemli faydalar sağlayabilir.

İşte bu aşamada her zaman gözden kaçırılmaması gereken en mühim unsur cezbetmek…

Aslında hepimiz alışverişten nefret ediyoruz ancak alışveriş deneyimine bayılıyoruz…

Dolayısıyla;

  • Teknoloji ile
  • Duyusal deneyimler ile
  • Çok boyutlu mekanlar yaratarak
  • Yiyecek ve eğlence ile cezbetmek
  • Aktiviteler ile
  • Yaratıcılıkla
  • Ve eğlenceli eğitimler ile cezbetmek…

Ziyaretçilerimizi hiçbir sorun ile karşılaştırmadan, zorlamadan, noksansız ve mükemmel bir şekilde cezbetmek; ancak buluşma noktası olarak mümkün!

Her bir AVM lokasyon, rekabet, pazar şartları gibi birçok girdi her renovasyon projesini kendine has ve özel kılıyor; dolayısıyla tasarım konseptleri de farklılaşıyor… O halde tüm renovasyon projelerinin ortak noktası nedir? Bana göre tamamı için ortak misyon “gözde buluşma mekanları” yaratmak olmalı. Örneğin Denizli’de yer alan Teraspark’ın renovasyonu bu misyon ile dört farklı buluşma alanının birbirinin içinden aktığı meydan ve meydan-cık-lardan oluşan bir tasarım konsepti ile ele alındı. Aynı misyon ile yola çıkarak sonsuz seçenek ve alternatif konsept oluşturmak tamamen biz tasarımcıların yaratıcılığı ve önsezi yeteneği ile ilintili.

Bu değişiklikler çok farklı bütçeler içerisinde de ele alınabilir. Yenilemeler tam kapsamlı ele alınabildiği gibi küçük dokunuşlarla büyük değişiklikler de zaman zaman mümkün. Bunu çeşitli yöntemler kullanarak yapabiliriz:

  • Yaratıcı, üç boyutlu “bugün burada yarın gitti” mağaza tasarımı
  • İç mekan iyileştirme
  • Grafik ve yönlendirme tasarımı
  • Aydınlatma tasarımı

Bunların tamamını bir arada kullanmak bir seçenek iken sadece bir tanesini kullanarak bile cazibeyi yukarı çekmek mümkün. Örneğin Akmerkez gibi tam kapsamlı iç ve dış mekan değişikleri içeren ve uzun zaman alan renovasyon süreci içerisinde küçük grafik tasarım ilaveleri ile ve aydınlatmada sağlanabilecek küçük dokunuşlar ile yenilenen dış cephenin içeriye minik yansımaları sağlanabilir. Halihazırda uygulanmış olan Wepublic mağazasında olduğu gibi ortak alanlara yeni bir kimlik kazandırılarak ve cazibeyi arttırılarak buluşma noktası olması sağlanabilir.

O halde gözde buluşma mekanları yaratarak cezbet…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz