Ana Sayfa İNDEKS MGC Legal Finansal sektöre olan borçların yeniden yapılandırmanın kapsamı

Finansal sektöre olan borçların yeniden yapılandırmanın kapsamı

Finansal sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması hakkında yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. MGC Legal Avukatlarından Hande Özgen, konunun ayrıntılarını kaleme aldı.

15.08.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (“BDDK”) 30510 sayılı Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) ile düzenlenen hususlar çerçevesinde bankalar ile finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri (“Alacaklı Kuruluşlar”) nezdindeki bazı borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin adımlar atılmıştır. Alacaklı Kuruluşlar’a olan kredi borçları kapsamında alınacak tedbirler ve geri ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve istihdama katkıda bulunulması amacıyla geri ödeme kabiliyeti kazanabileceği düşünülen borçluların kredilerinin yeniden yapılandırılması için takip edilecek usul ve esaslar ilan edilmiştir. Bu kapsamda Türkiye Bankalar Birliği (“TBB”), çerçeve anlaşma hazırlayacaktır, BDDK tarafından onaylanacaktır ve bu anlaşmalar Alacaklı Kuruluşlar tarafından kabul edilecektir. Çerçeve anlaşmayı müteakip iki yıl içerisinde borçlular, Alacaklı Kuruluşlar ile borçlarını yeniden yapılandırma sözleşmeleri imzalayabileceklerdir.

Yeniden Yapılandırmanın Kapsamı

 Yönetmelik’in 4. Maddesi uyarınca, Alacaklı Kuruluşlar nezdindeki borçlar bakımından;

  • Kredi borçlarının vadelerinin uzatılması,
  • Kredilerin yenilenmesi,
  • İlave krediler verilmesi,
  • Anapara, faiz, temerrüt faizi, kar payları ve kredi ilişkisinden doğan her türlü sair alacaklarda kısmen veya tamamen indirim yapılması veya vazgeçilmesi,
  • Anılan alacakların kısmen veya tamamen iştirake çevrilmesi,
  • Bu alacakların ayni, nakdi ya da tahsil şartına bağlı bir bedel karşılığı devri, tasfiyesi, satışı veya bilanço kapsamından çıkarılması,
  • Diğer bankalar ve alacaklılar ile protokoller yapılması

tedbirleri öngörülmüştür. Bu bakımdan öncelikle, borçluların mali durumları incelenecek ve yeniden yapılandırma kapsamında geri ödeme kabiliyeti kazanılacağı tespit edilecektir. Geri ödeme kabiliyeti kazanacağı tespit edilemeyen borçlular yeniden yapılandırma kapsamına girmeyecektir. Bu değerlendirme BDDK tarafından atanacak olan bir kuruluş tarafından gerçekleştirilecektir.

Yararlanma Süresi ve Yeniden Yapılandırma Anlaşmaları

Yönetmelik’in 5. Maddesi uyarınca, çerçeve anlaşmanın imzalanmasını takip eden iki yıl içerisinde yeniden yapılandırma sözleşmesinin borçlular ile Alacaklı Kuruluşlar arasında akdedilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca müşteri sırrı niteliğindeki bilgiler dolayısıyla akdedilecek yeniden yapılandırma sözleşmelerine ilaveten gizlilik sözleşmesi imzalanması zorunluluğu getirilmiştir.

Çerçeve Anlaşmalarda Düzenlenecek Hususlar

Yönetmelik’in 7. Maddesi uyarınca çerçeve anlaşmalarda, yeniden yapılandırma sürecinin işleyişi, usul ve esasları, aykırılık halleri, tarafların hak ve yükümlülükleri, yararlanacak borçluların asgari nitelikleri, yeniden yapılandırma sözleşmesinin asgari unsurları ve borçlular ile Alacaklı Kuruluşlar’ın hak ve yükümlülükleri belirlenecektir. Bu kapsamda, akdedilen yeniden yapılandırma sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların çözümü için BDDK tarafından atanacak olan Hakem Heyeti oluşturulacaktır. Çerçeve anlaşmaları TBB ve Alacaklı Kuruluşlar arasında akdedilecek olup, BDDK’nın onaylamasını müteakip yürürlüğe girecektir. Ayrıca TBB’nin, ölçek büyüklüğü ve sektörü bakımından farklı niteliklere sahip borçlular bakımından gruplandırmalar yaparak her bir borçlu grubu için ayrı bir çerçeve anlaşması hazırlama yetkisi bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz