Ana Sayfa Gündem Hazır giyimci Afrika’da 1,5 milyar dolarlık moral arıyor

Hazır giyimci Afrika’da 1,5 milyar dolarlık moral arıyor

Uçak krizi nedeniyle Rusya’da kaybedilen hazır giyim pazarının bir bölümünü Afrika ile telafi etmeye çalışacaklarını söyleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Kamerun’u Afrika’ya atlama taşı yapıp ihracatımızı 1.5 milyar dolara çıkaracağız” dedi. Afrika’ya ilgilerinin Rusya krizinden önce başladığının altını çizen Hikmet Tanrıverdi, “Bu kıtayı iki yıl önce hedef pazar olarak belirlemiştik. Nijerya ile başladığımız Afrika’ya açılım programımıza Kamerun ile devam ediyoruz. Kamerun üzerinden 6 ülkeye ve 35 milyonluk bir pazara ulaşmayı, üç yıl içinde Afrika’ya toplam hazır giyim ihracatımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Üretim, istihdam ve ihracatta Türkiye’nin lokomotifi olan hazır giyim sektörü, uçak krizi ile belirsiz bir döneme giren Rusya pazarına alternatif arayışlarına hız verdi. Sektörün bu noktada dikkatlerini yönelttiği pazarların başında Afrika geliyor. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, dünya ticaretindeki payını orta ve uzun vadede hızla arttırması beklenen Afrika’yı iki yıl önce hedef kıta olarak belirlediklerini hatırlattı.

6 ülke toplam 35 milyonluk pazar

2013’te Nijerya’ya 120 kişilik bir ticaret heyeti düzenlediklerini, bu yılın Mayıs ayında da Nijerya’dan 100 kişilik bir alım heyetini İstanbul’a getirdiklerini bildiren Tanrıverdi, şöyle konuştu:
“BDT, Ortadoğu ve Afrika Ülkeleri Dış İlişkiler Komitemizin hedef pazar olarak belirlediği Afrika açılımımızı Nijerya’nın ardından Kamerun ile sürdürüyoruz. Kamerun’un en büyük hazır giyim ve konfeksiyon alıcılarından oluşan 50 firmayı İstanbul’da ağırlıyoruz. Bu firmalar üreticilerimizle ikili görüşmeler yapacaklar. Alım grupları ayrıca Osmanbey, Laleli, Merter ve Bayrampaşa’da üretim merkezlerini ziyaret edecekler. 23 milyon nüfusa sahip Kamerun; Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi ve Kongo’dan oluşan ‘Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği’nin (CEMAC) lideri konumunda. Aralarında gümrük birliği bulunan, ortak gümrük tarifesi uygulayan ve tek para birimi kullanan 6 ülkenin oluşturduğu toplam 35 milyonluk bir pazardan söz ediyorum. Yıllık 18.7 milyar dolar ihracat hacmine ulaşan hazır giyim sektörümüz için ilk bakışta küçük bir pazar gibi değerlendirilebilir. Ama ben Kamerun’un hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz için geleceğin parlayan yıldızı Afrika’ya atlama taşı olacağına inanıyorum. Nijerya ile başlayan ve Kamerun ile devam eden açılımımızla Afrika’ya hazır giyim ihracatımızı üç yıl içinde ikiye katlayarak 1.5 milyar dolara çıkaracağız.”

‘Uçak krizi Rusya hesaplarımızı alt üst etti’

Hazır giyim sektörünün en önemli pazarlarından biri olan Rusya ile yaşanan uçak krizini de değerlendiren Tanrıverdi, iki ülke arasında giderek derinleşen sorunun en kısa zamanda çözülmesini umut ettiklerini söyledi. Son 10 -15 yıl içinde siyasi, ekonomik, ticari ve sosyal alanlarda hızla gelişip derinleşen Türkiye – Rusya ilişkilerinin bir krizle heba edilemeyecek kadar önemli olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

ihkib-baskani-hikmet-tanriverdi“Rusya ile yüzyılların ötesine giden komşuluk ilişkilerimiz son yıllarda her alanda gelişerek farklı bir boyuta geldi. 30 milyar doların üzerine çıkan ticaret hacmimizi çok daha yukarılara taşıma potansiyelimiz bulunuyor. Diğer taraftan Ruslarla adeta akraba olduk. Binlerce gencimiz, Ruslarla evlenip yuva kurdu, çocukları oldu. On binlerce Rus, ikinci vatan olarak benimsedikleri Türkiye’de yaşıyor. Her yıl 4.5 milyon Rus tatil için ülkemizi tercih etti. Bu gelişmelere paralel olarak karşılıklı ticari ilişkilerimiz üst düzeylere çıktı. Nükleer santral gibi çok kritik projelerde Rusya ile ortak olduk. Ukrayna gerginliği ve Ruble’nin değer kaybı yüzünden iki yıldır Rusya’ya ihracatımızda ciddi bir gerileme vardı. 2016’yla birlikte ihracatta yeni bir sıçrama beklerken uçak krizi bütün hesapları alt üst etti. Dilerim sağduyu galip gelir ve kriz çok daha derinleşmeden iki büyük komşuya yaraşır bir olgunlukla çözüme kavuşturulur.”

Hazır giyim ve konfeksiyon üreticileri olarak hesaplarını en kötü senaryo üzerinden yaptıklarının altını çizen Tanrıverdi, Rusya kapısının tamamen kapanma riskine karşı Afrika’nın yanı sıra AB, ABD ve İran başta olmak üzere mevcut pazarlardaki paylarını arttırma arayışlarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Kamerun Ticaret Bakan Yardımcısı; Bouba Aoussine ise ülkesinin CEMAC ve çevre ülkelerle birlikte toplamda 100 milyonluk bir pazarın merkezi konumunda olduğunu söyledi. Kamerun’un aynı zamanda bir pamuk üreticisi olduğunu vurgulayan Aoussine, “300 bin ton pamuğun sadece yüzde 5’ini işleyebiliyoruz. Kalan kısmını ham olarak ihraç ediyoruz. Türk girişimcilerinin gelip bu potansiyelimizi geliştirmelerini istiyoruz. ‘Kazan kazan’ prensibiyle ilişkilerimizin çok daha iyi noktalara geleceğini umuyorum” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz