Ana Sayfa Gündem H&M Vakfı 1 milyon euro dağıtacak

H&M Vakfı 1 milyon euro dağıtacak

H&M Vakfı kamuoyunu moda dünyasını yeniden keşfedecek fikirlere 1 milyon euro dağıtmaya davet ediyor.

Atık yaratmayan döngüsel bir moda endüstrisi için kolları sıvayan H&M Vakfı erken dönem inovasyon yarışması olan Global Change Award’u 2015 yılında başlattı. Yarışma mevcut düzeni değiştirecek sıra dışı fikirleri davet etti. Bu yıl ikincisi gerçekleşen yarışmada bir kez daha 5 finalist belirlendi. Şimdi kamuoyu, online bir oylama aracılığıyla 1 milyon euroyu bu 5 fikir arasında dağıtmak üzere karar almaya ve dünyanın en güçlü endüstrilerinden birinde söz sahibi olmaya davet ediliyor.

2016 yılının kazananları geniş bir çerçevede heyecan verici farklı fikirlerden oluşuyor. Kıyafetlerin içeriklerini okuyan dijital bir uygulama, petrol yerine biokütle ve güneş enerjisiyle elde edilen naylon, şarap üretiminde arta kalan atıklar kullanılarak elde edilen bitkisel deri, yeni denimlere renk vermek için kullanılabilen eski denimler ve inek gübresini, doğada çözünebilir tekstil ürünlerine çeviren bir fikir.

H&M CEO’su ve H&M Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Karl-Johan Persson, “Global Change Award’un ikinci raundu için 130 ülkeden 2 bin 883 inovatif fikir başvurdu. Ki bu rakam geçtiğimiz yıldan da yüksek. Sınırları aşan sorunlar, sınırları aşan çözümler gerektiriyor. Eminim ki farklı endüstrilerden, farklı ülkeler ve perspektiflerden insanları bir araya getirerek kalıcı bir değişiklik yaratabileceğiz ve daha döngüsel, atık yaratmayan bir moda endüstrisine ulaşabileceğiz” dedi.

En iyi beş inovasyon uluslararası bir uzman paneli tarafından seçildi. Panelde yer alan kişiler Dünya Bankası Grubu Karbon Finans ve İklim Direktörü Vikram Widge, University of London Moda Tasarım ve Sürdürülebilir Tekstil Profesörü Rebecca Earley, supermodel, aktris, girişimci Amber Valetta ve New York Bilim Akademisi Başkanı ve CEO’su Ellis Rubinstein.

New York Bilim Akademisi Başkanı, CEO’su ve Global Change Award jüri panel üyesi Ellis Rubinstein, ”Sürdürülebilir durumda olmayan bir gezegende her endüstri uygulamalarını değiştirmek durumunda. Global Change Award bu kadar sürdürülebilir olmayan bir endüstride bugüne kadar atılmış en iddialı adımlardan biri. Ve H&M Vakfı’nın finalistleri yenilikçi bilim ve teknolojinin ne kadar büyük bir potansiyel taşıdığını bize gösteriyor” diye konuştu.

Global Change Award 2016 yılı finalistleri:

Gübre couture – İnek gübresinden kumaş
İnek gübresinde bulunan değerli selülozun kullanılmasıyla yaratılan biyoçözünür kumaş. Üretim sırasında hatırı sayılır ölçüde azaltılan metan gaz ile toprak, hava ve su kirliliğine yol açan diğer maddelerin salınımının azaltılmış olması da ek bir katkı.

Denimle boyanan denim – Eski denimleri kullanarak yeni bir kumaş boyası yaratmak
Eskimiş denimin çok küçük parçalara ayrılıp toz hale getirilmesiyle yeni denimleri ya da başka kumaşları renklendirebilen boya. Bu yöntem üretimde hem su hem de enerji tüketimini en aza indirirken aynı zamanda eski denimlerin çöpe gitmemesini sağlıyor.

Solar tekstiller- Güneş enerjisi kullanarak moda tekstilleri üretmek
Sadece su, bitki atıkları ve güneş enerjisi kullanarak çözünebilir naylon yaratmak gezegen için, petrol kullanmaktan çok daha yararlı. Bu naylon aynı zamanda sera gazı salınımına da müdahale ederek sıfır emisyon yaratıyor.

İçerik okuyucu – Ne giydiğimizi bize söyleyen dijital bir uygulama
Dijital bir ‘içindekiler’ listesi ile, geri dönüşüm çok daha kolaylaşacak ve kıyafetin malzemesi hemen anlaşılacağı için daha azı çöpe gidecek.

Üzüm derisi – Şarap yapımından arta kalan atıklarla tamamen bitkisel bir deri yaratmak
Şarap üretiminde ortaya çıkan artıklardan bitkisel bir deri yaratmak hem hayvanları koruyor hem de sentetik deri üretiminde kullanılan petrole ihtiyaç bırakmıyor. Üzüm artıklarının iyi bir amaç kullanılması da cabası.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz