İş davalarında yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Bundan sonra patron ile çalışan arasında oluşan yasal itilaf durumlarında mahkemeye gitmeden önce ara buluculara gidilecek. Ara bulucu konu yargıya intikal etmeden önce tarafları anlaştırmaya çalışacak.
İş davalarında zorunlu ara buluculuk geliyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün iş dünyası temsilcilerinin katıldığı toplantıda, İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı’nda yapılacak değişiklikler konusunda sunum yaptı.
Sunumda en çok öne çıkan konu, iş davalarında, tarafların mahkemeye gitmeden önce, ara buluculuk sistemini kullanmalarının “zorunlu hale” getirilmesi oldu.
Kanun Tasarısı’nın 3’üncü maddesinde yer alan “zorunlu ara buluculuk” hükmü şöyle; “MADDE 3- (1) Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılacak davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. Ara buluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslı veya ara bulucu tarafından onaylanmış bir örneği, dava dilekçesine eklenir.”
Ara buluculuğa gitmeyenlerin davası reddedilecek
Tasarıda, önce ara buluculuk sistemini denemeden, doğrudan dava açanların, davalarının reddedileceği de de hükme bağlandı.
İş kazaları ara buluculuk dışı kanun tasarısı ile işten çıkarma, işe iade, tazminat gibi anlaşmazlıklar için getirilen arabuluculuk zorunluluğu, iş kazaları konusunda ise getirilmedi. Kanun tasarısına göre, “iş kazaları ile meslek hastalığından dolayı oluşan maddi ve manevi tazminat” talepleri, arabuluculuk zorunluluğu dışında bırakıldı.
Ara buluculuk bürolarına başvurular yapılacak
İş anlaşmazlıklarında dava öncesi arabuluculuk başvuruları, illerdeki “arabuluculuk bürolarına” yapılacak.
Ara bulucunun ücreti nasıl ödenecek?
Yine kanun taslağında ara bulucuların ücretlerinin nasıl ödeneceği de ayrıntılı şekilde yer alıyor. Buna göre;
– Taraflar ara buluculuk faaliyeti sonunda anlaşırlarsa, ara bulucunun ücretini eşit olarak bölüşüp ödeyecekler.
– Eğer ara buluculuk faaliyeti sonunda taraflar arasında uzlaşma sağlanamazsa, ara bulucunun ilk iki saatlik ücreti devlet tarafından karşılanacak. Eğer süreç iki saatten uzun sürmüşse, kalan saatleri taraflar yine eşit olarak paylaşarak ödeyecekler. Devletin karşıladığı ve taraflarca ödenen ara buluculuk ücreti, yargılama giderlerinden sayılacak.
Eğer iş anlaşmazlığında taraflardan biri taşeron şirketse, arabuluculuk faaliyetine sadece taşeron değil, asıl işveren de katılacak. Bu durumda, taşeron ve asıl işverenin, “iradelerinin birbirine uygun olması” aranacak.
Tarafların ara bulucuya başvurdukları andan itibaren mahkemeye başvurmaya ilişkin “zaman aşımı” duracak.