Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research Company tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Kasım ayı sonuçları açıklandı. AVM Ciro Endeksi Kasım 2016’da yüzde 6.9 arttı.
AYD ve Akademetre tarafından 2010 yılından bu yana her ay düzenli olarak yayımlanan AVM Endeksi verilere göre ciro endeksi, Kasım ayı itibarıyla geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile enflasyondan arındırılmadan karşılaştırıldığında yüzde 6,9’luk bir artışla 202 puana ulaştı.
AVM’lerde kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar, Kasım 2016 döneminde İstanbul’da 869 TL, Anadolu’da 703 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metre kare verimliliği aynı dönemde 770 TL’ye yükseldi.
Kasımda en büyük ciro artışı ayakkabı kategorisinde
Geçtiğimiz yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında 2016 Kasım döneminde endeks yüzde 7’lik artış gösterdi. Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı ise ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 24’lük artış gerçekleşti. Aynı dönemde, giyim kategori ciroları yüzde 14, yiyecek ciroları yüzde 10, hipermarket ciroları yüzde 7 ve teknoloji kategori ciroları yüzde 1 artış kaydederken AVM’lerdeki diğer* alanlar kategorisinde ise yüzde 2’lik düşüş yaşandı.
Ziyaret sayıları geçtiğimiz yıla oranla düşüşte
Kasım 2016 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 4.7’lik azalma görüldü.
“Hep birlikte iş birliği yapmalıyız”
AVM Endeksi sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü; “Endeksimiz Eylül ayından beri yeniden artışa geçti. Bu hem AVM’lerimiz hem de perakende markalarımız için oldukça sevindirici bir ivme. Ekim ayındaki yüzde 1’lik artış sonrası Kasım ayındaki yüzde 6,9 artış Aralık ayında ciroların daha da artacağına işaret ediyor. Kategori bazlı artışlara baktığımızda ise son dönemlerde harcamaların giyim, ayakkabı, hipermarket gibi zorunlu harcama kalemlerinde yoğunlaştığını görüyoruz” şeklinde konuştu.
Tüketici güven endeksinde yaşanan düşüşlerle birlikte bu veriler değerlendirildiğinde zorunlu harcamaların öncelik halinde geldiğini vurgulayan Belgü sözlerine şöyle devam etti; “Tüketicinin bazı harcama kalemlerinde öteleme yapmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz. Ayrıca kozmetik mağazalarının da yer aldığı diğer kategorisinde devam eden düşüş, bu kategoride kredi kartı taksitlerinin Eylül ayı itibariyle kaldırılması dolayısıyla yaşanan olumsuz etkilerin sürdüğünü gösteriyor. Gerek ülke olarak yaşadığımız üzücü olaylar, gerekse döviz kurundaki ani artışlar dolayısıyla zor günlerden geçiyoruz ve ekonomimiz de bundan etkileniyor. AVM’ler açısından baktığımızda perakendeci, AVM ve kamu otoriteleri olarak hep birlikte bu zor günleri atlatmak adına iş birliği içinde çalışmaya devam etmek zorundayız.”