Yazımın başlığını oluşturan cümle bugün İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki sınıfıma gelerek, öğrencilerime geleceğin trendleri ile ilgili sunum yapan fütürist iş adamı Murat Şahin’di. Murat Şahin’in 2005’te kurduğu Orijinal isimli firmasının nasıl büyüdüğünü, Türkiye’de lider olduğunu, hatta Avrupa’da liderliğe doğru gittiğini bizzat takip etmiş biriyim. Orijinal danışmanlık, Secure Drive, Altın Takın, Altınmatik, Yedek Anahtar, Hediyet ve Velo Taxi markalarına hayat verdiler. İki arkadaşın bir kafede otururken İzmir’deki havalimanından Çeşme’ye olan taksi ücretinin uçak biletinden daha pahalı olması…
Murat Şahin’in anlattıklarına kulak verelim: “1950’de kadın başına çocuk sayısı 5 iken, şu anda 2,3. 1938’de şirket ömrü 60 yıl iken, şimdi 12 yıl. 1950’de seyahat eden 1 milyon insan vardı, şimdi 1 milyar kişi. Afrika kıtası yüzde 6 büyüyecek. Dünyada 100 milyon çocuk okula gitmiyor. Günümüz network anlayışı hiyerarşiyi bitirdi. 2003’te orta sınıf nüfusu 1.1 milyar iken, 2020’de 3.6 milyar olacak. 5000 yıldır var olan para sistemi yerini devredecek. 50 yılda enerjiyi daha etkin kullanmaya başladık. 1.6 trilyon ABD Doları askeri harcamalara yatırıldı. Her sabah ve her akşam 250 kilometre uzunluğunda trafik kuyruğu oluşuyor ve haftada 130 bin saat kaybediliyor.”
Murat Şahin’in anlattığı gelişmelere göre sırayla tahminde bulunacak olursak, yaşlı nüfusa yönelik ürün ve hizmet satan firmalarda patlama olacak. Şirket yaşam ömrü azalacağı için bir şirketten emekli olma hayali bitecek ve kişilerin her biri kendi girişimci fikirleriyle bireysel bir şirket olacak. Seyahat eden insan sayısı artacağına göre seyahatle ilgili ürün ve hizmet pazarlayan şirketlerde, alternatif tatil fikirlerinde ve tatil trendlerinde patlama yaşanacak. Okula gitmeyen çocuk sayısı çok olduğuna ve üniversiteye gitme oranını düşük olduğuna göre eğitim seferberliği artarak devam edecek. Hiyerarşi bittiğine göre uzmanlığı ile saygı duyulan bilgi işçilerinin sayısı artacak ve hiyerşik yapılar bitecek. Orta sınıfa mensup insan sayısı arttığı için orta sınıfa mensup insanların satın alacağı ürün ve hizmet çeşidi artacak. Kaliteli ürünü ucuza satan firma sayısı artacak. Mango, Zara ve H&M ile kısıtlı kalmayacak. Enerjiyi tasarruflu kullanan makine, motor ve sistemler satacak. Askeri harcamalar daha da artacağına göre savunma sanayindeki araştırma geliştirme çalışmaları artacak. Oluşan trafik nedeniyle belki de motoru ile uçan insanlar olacak ki, bilimkurgu filmlerinde çoktan gördük.
Tabii ki Murat Şahin iki saat buyunca anlattı. 3D yazıcılarla yiyecek üretmemizden tutun da, diyetinizi bozduğunuzda bir kaçamak yapıp, gofretinizi yiyip, kağıdını çöp kutusuna attığınızda çöp kutusu ile buzdolabının iletişimde bulunup, buzdolabının markete ürün siparişi verirken gofret alınmamasına dair gönderdiği sinyale kadar ilginç bir sürü şey anlattı. Fütüristleri muhakkak izlemek gerekli.