Ana Sayfa Gündem ‘Hazır giyim eylül ayında toparlanır’

‘Hazır giyim eylül ayında toparlanır’

Güvenlik nedeniyle oluşan kaygıların hazır giyim sektörünün ağustos ayını da zayıf geçirmesine yol açacağını belirten İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, eylül ayından itibaren sektörde tekrar toparlanma yaşanacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 2016 yılının ilk yarısında Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7’lik artışla 8,7 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Tanrıverdi, ihracatta bu yıl daha yüksek hedefleri olduğunu, ancak son dönemde gelişen olayların bu rakamı düşürdüğünü ifade ederek, yıl sonunu 18 milyar doların üzerinde ihracat ile kapatmayı planladıklarını kaydetti. Tanrıverdi, “Güvenlik ile ilgili problemlerden dolayı gelişlerde biraz aksama oldu. Gelecek ay da zayıf geçecek gibi görünüyor. Ama ondan sonra, eylül ayından itibaren tekrar toparlamaya başlarız” dedi.

Türkiye’nin 2016’nın tamamında hayır giyim ihracatında 18 milyar dolara yaklaşabileceğini ifade eden Tanrıverdi, Türkiye’nin genel ihracatının bu yılın ilk yarısında 2015’in aynı dönemine kıyasla yüzde 3,8 azalarak 70,7 milyar dolara gerilediğini, son 4 yılın ocak-haziran aylarında ihracatın seyrine bakıldığında, 2013’ün ocak-haziran döneminde 74,7 milyar dolar olan genel ihracatın 2014’ün eş döneminde 79,7 milyar dolara yükseldiğini, 2015’in aynı döneminde 73,4 milyar dolara, bu yılın ilk yarısında ise 70,7 milyar dolara düştüğünü bildirdi.

Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının bu yılın ocak-haziran döneminde Türkiye’nin genel ihracatındaki payının yüzde 12,4 olduğunu belirten Tanrıverdi, bu payın 2013’ün aynı döneminde yüzde 11,3, 2014’ün aynı döneminde yüzde 11,8, 2015’in aynı döneminde ise yüzde 11,1 olduğunu hatırlattı.

Tanrıverdi, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının sanayi ihracatı içerisindeki payının 2013’ün ilk yarısında yüzde 14,5 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 16,2 olduğunu ifade ederken, verilerin, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün hem Türkiye genel ihracatında hem de sanayi ihracatındaki payının 2016’nın ilk 6 ayı itibarıyla arttığını ortaya koyduğunu söyledi.

İspanya’ya ihracatta önemli artış

Hikmet Tanrıverdi, bu yılın haziran ayında Türkiye’den 1,53 milyar dolar değerinde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yapıldığını, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,2 arttığını belirterek, haziranda elde edilen ihracatın, 2016’nın ilk yarısı için hesaplanan aylık ortalama 1 milyar 460 milyon dolarlık ihracat değerinin üstünde yer aldığını kaydetti.

Türkiye’nin bu alanda en çok ihracat yaptığı ülkelerin Almanya, İngiltere ve İspanya olarak sıralandığını bildiren Tanrıverdi, yılın ilk 6 ayında Almanya’ya yüzde 2,6’lık artışla 1,6 milyar dolarlık, İngiltere’ye yüzde 1,2 artışla 1 milyar dolarlık, İspanya’ya ise yüzde 22,2 artışla 883,1 milyon dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi. İspanya pazarındaki gelişmelere de değinen Tanrıverdi, şunları kaydetti:

“Orada belli markalar var. Bu markalar hızlı ve iyi fiyatlı ürünlerde Türkiye’yi kullanıyorlar. Onlar için de ciddi bir avantaj. Yani siparişlerini Uzak Doğu’ya büyük miktarlarda 6 aylık bir süre için veriyorsa, Türkiye’ye birer aylık periyotlarda veriyor. Türkiye hızlı modayı yakalıyor. Benim bildiğim İspanyol Inditex’in genel alımının yüzde 18’i Türkiye’den. Biz İspanyollar için hızlı moda üreticisiyiz. Hem çok çabuk yapıyoruz hem de kendi koleksiyonlarımız ile İspanya’ya gidiyoruz.”

İspanya’nın ardından ihracatta 441,8 milyon dolar ile Fransa ve 397,3 milyon dolar ile Polonya’nın geldiğini ifade eden Tanrıverdi, Hollanda, İtalya, Irak, ABD ve Danimarka’nın Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında diğer önde gelen pazarlar olduğunu söyledi. Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yılın ilk yarısında en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke içinde Hollanda ve Irak hariç diğer 8 ülkenin tamamına yönelik hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, 2015’in ilk yarısına kıyasla yüzde 1,2 ile yüzde 89,5 arasında değişen oranlarda artmıştır. En yüksek oranlı ihracat artışı yüzde 89,5 ile Polonya’ya ihracatta kaydedilmiştir. İlk 10 ülke içinde yer alan Hollanda ve Irak’a yönelik ihracatta ise sırasıyla yüzde 0,1 ve yüzde 25,3 oranlarında düşüş görülmüştür. İlk 10 ülkeye yönelik hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 2015’in ilk yarısına göre yüzde 7,3 artarak 5,8 milyar dolar olmuştur. Bu ilk 10 ülkeye gerçekleştirilen ihracat, 8,7 milyar dolarlık toplam hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yüzde 66,9’una karşılık gelmektedir.”

Letonya’ya yüzde 851’lik artışın nedeni

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, 2016’nın ilk yarısında geçen yılın eş dönemine kıyasla ihracatı yüksek oranlı artan ve dolar değeri yüksek, ihracat artışında öne çıkan ülkelerin başında yüzde 22’lik artış ile AB üyesi İspanya’nın geldiğini, İspanya’yı yüzde 89’luk artış ve 397,3 milyon dolarlık ihracat değeri ile Polonya’nın takip ettiğini bildirdi.

İran’ın yüzde 214’lük artış ve 178,2 milyon dolarlık ihracat değeri ile üçüncü sırada geldiğini belirten Tanrıverdi, birçok Türk firmasının İran’a perakende mağazalarıyla gittiğini söyledi. Tanrıverdi, “Orada yavaş yavaş büyüyorlar. Önümüzdeki yıl ihracatta bu dönemin 2-3 katını elde edeceğimizi tahmin ediyorum. İran, bundan sonra bizim için gittikçe büyüyen bir pazar olacak. Yılı 350 milyon dolar ihracat ile bitiririz gibi görünüyor. Bir sonraki yıl 500 milyon dolar olur. İran’da büyümenin 2 milyar dolara kadar bir potansiyeli var.” ifadelerini kullandı.

AB üyesi Letonya’ya yapılan ihracatta yüzde 851’lik artışın da dikkat çekici olduğunu kaydeden Tanrıverdi, “Büyük bir ihtimalle Rusya krizinden dolayı bir kısım ürünler Letonya üzerinden gitmiştir” dedi.

Rusya pazarında eylül ayından sonra bir hareketlenme olabileceğini ifade eden Tanrıverdi, “O eski haline gelmesi gelecek yıl, ancak 2017’de olur. Rusya ekonomisinin düzelmesi de çok önemli. Ülke şu anda hala kendini toparlayamadı. Biz de eylül başı gibi oraya ziyarette bulunmayı planlıyoruz. Eylülden sonra Rusya ile ticaretimiz yavaş yavaş hızlanarak büyür.” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz