Ana Sayfa Yazarlar Ali Selim Antay AVM yatırımları araştırması: Çorlu

AVM yatırımları araştırması: Çorlu

Ali Selim ANTAY

Araştırmanın ana amacı Çorlu civarında ikamet eden veya çalışanların alışveriş alışkanlıklarını belirleyerek, ideal bir AVM’den bekledikleri hizmet ve ürünlerin neler olduğunun saptanmasıdır.

Çorlu MallX Map Survey
MallX araştırmaları AVM’nin bulunduğu bölge veya şehir hakkında makro bir bakış açısı sağlamaktadır. MAP ile başlayarak yakın çevrede oturanlarla görüşülmesi AVM araştırma sürecindeki ilk adımlardan birisidir.

MallX Araştırmaları konsept, tematik Ar-Ge çalışmaları, promosyon/ kampanya tasarımları, yatırım yapılacak AVM ile ilgili değerlendirmeler, pazarlık süreçleri, marka miks- ürün miks belirleme, müşteri segment analizleri ve müşteri deneyimi üzerinde etkisi olan faktörle hakkında net bilgiler vermektedir.

MallX perakendecilerin yatırımları veya AVM yönetimlerinin pazarlama stratejilerini oluştururken ilk aşamada inceleyecekleri ve hızlı karar almalarını sağlayan bir kaynaktır.

GASTRA – Gayri Menkul Stratejileri Modeli
GASTRA (Gayrimenkul Stratejileri) Modeli’nin 5 iş ünitesi (modülü) bulunmaktadır. Bu modüller birbirini takip edecek şekilde bütünleşik bir anlayışla kullanılabildiği gibi; projenin ihtiyacına yönelik olarak her bir modül tek başına da kullanılabilmektedir.

Aşağıdaki bölümde araştırma modülünü ve planlamasının nasıl yapılacağı konusunda genel kapsam ve ana başlıklar gösterilmiştir. Proje ve müşterinin ihtiyaçlarına göre plan ve alt süreç detayları süreç içinde belirlenmektedir. Bunlar;

1. Proje geliştirme modülü
2. Konsept geliştirme modülü
3. Pazarlama & pazarlama iletişimi modülü
4. Satış yönetim modeli
5. Satış sonrası müşteri memnuniyeti

Hafta sonu yapılan aktiviteler
Hafta sonu aktiviteleri incelendiğinde büyük bir bölümünün yüzde 66 hiçbir şey yapmadan evde oturdukları anlaşılmaktadır. Kalan kısım ise kahve, çay bahçesi, yakın çevredeki parklara giderek veya çarşı pazar alışverişi yaparak boş zamanlarını değerlendirmektedirler.

Potansiyel Müşteriler ve AVM – çoklu ziyaret sıklığı
Bölgede yaşayanların yaklaşık yüzde 55’i haftada en az birkaç kez AVM’lere gittiklerini (18-25 ve kadın ağırlıklı) söylemektedirler. Bu gruba 10-15 günde bir gidenleri de yüzde 19 eklendiğinde nüfusun yüzde 74’ü AVM potansiyel hedef kitlesidir.

AVM‘lere gitmeme nedenlerinin başında fiyatların yüksek bulunması gelmektedir. Ayrıca yapılan analizler Çorlu ve AVM’ye gitme sıklığı arasında fark olmadığını göstermektedir.

Spontan marka bilinirlik düzeyi
Görüşülenlerin en yüksek oranda spontan olarak bildikleri AVM isimleri Orion ve Trend Arena’dır. Bunu Kipa, Efsane ve Çarşı Pazar izlemektedir. Kişi başına ortalama 3 AVM ismi hatırlanmaktadır.

Çoğunlukla ve en sık gidilen AVM’ler
Kişi başına gidilen AVM sayısı 2’dir. Çorlu’da hemen herkesin Orion ve Trend AVM’ye bir şekilde uğradığı anlaşılmaktadır.

AVM Tercih Nedenleri %
Eğlence çeşitliği, restoran kalitesi, sinema, bowling 57,0%
Mağaza ve ürün çeşitliliği 50,6%
Çocuklar için uygun olması 31,7%
Market kalitesi (Migros.. gibi) 29,4%
Yakınlık / Kolay erişim 22,3%
Fiyatların uygunluğu/ outlet olması 21,9%
AVM büyüklük, tuvaletler, mimari yapı, iç atmosfer 11,3%
Park etme kolaylığı/ otoparklar 10,2%
Kalabalık, gürültülü olmaması 7,9%
Başka seçenek olmaması 2,3%

 

AVM’ye kiminle gider?
AVM’ye yalnız gitme eğiliminin daha düşük bir oranda olduğu, tüketicilerin büyük bir bölümünün (Yüzde 92) başkaları ile gitmeyi tercih ettikleri anlaşılmaktadır. Yalnız gitme eğilimi üniversite, lise eğitimli kadınlar arasında bir miktar daha yüksektir.

AVM etkinliklerini takip
Tüketicilerin yalnızca yüzde 14’ü AVM etkinliklerini düzenli takip ettiklerini belirtmişlerdir. Özellikle lise eğitimliler ve 18-25 yaş grubundakilerin kampanyalarına karşı duyarlılıklarının daha fazladır.

AVM’lere ulaşma tercihi ve ulaşma süresi
Çorlu çevre mahallelerde yaşayanların büyük bir bölümü AVM’lere ulaşırken toplu taşımayı yüzde 58 tercih etmekte, bunu yüzde 36 ile hususi araçlar izlemektedir. AVM‘ye yürüyerek veya taksiyle gidenlerin oranı oldukça düşüktür. Ortalama AVM’ye ulaşım süresi 25 dakikadır.

AVM’lerde geçirilen zaman
AVM’de ortalama geçirilen süre 2 saattir (128 dakika). 3 saat ve üzerinde bulunanların oranı yüzde 30’dur.

Öncelikli olarak müşteri memnuniyetini artırmak için müdahale edilecek alanlar
Görüşülenlerin verdikleri cevaplar incelendiğinde temelde ana 2 konuya işaret etmektedir. Öncelikli olarak Ar-Ge beklentisi eğlence ve sosyal aktivitelerdir. Grubun yaklaşık üçte biri “Müşteri Memnuniyetini Artırmak İçin Müdahale Edilecek Alanlar” hakkında herhangi bir öneri getirememiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz