Başbakan Binali Yıldırım, “Cazibe Merkezleri Programı’nda yeni teşvik projesi başlatıyoruz” dedi. Cazibe merkezleriyle ilgili projede yatırımcıların ön talep miktarının 19.6 milyar lira olduğunu söyleyen Yıldırım, ön talepte gelen tekliflerde istihdam miktarının 112 bin 400 kişi olduğunu da belirtti.
Geçtiğimiz yılın sonunda Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında kararlaştırılan, 11 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Cazibe Merkezleri Programı’nda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’ndeki 23 ilde yatırım yapacaklara çeşitli teşvikler öngörülüyor.
Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde Cazibe Merkezleri Teşvik Sistemi Lansman toplantısında yaptığı konuşmada, “Projeyle ilgili yatırımcıların ön talebini toplama sürecinde 23 kentte bin 200 başvuruda bulunuldu. Yatırım miktarı 19.6 milyar liradır” diye konuştu.
Yıldırım, “Türkiye büyüme oranları ve kalkınmasını emin adımlarla sürdürmektedir. Ekonomimizin iç ve dış tehditlerine karşı ne kadar dayanıklı olduğunu, ne kadar dinamik bir ekonomiye sahip olduğumuzu bütün cümle alem gördü. Dünyada ekonomik belirsizliğin devam ettiği bu dönemde maliyeyi koruduk. Güvenliğimizi bölgesel adaletimizi sağlamak devamlı önemli hedeflerimiz arasında yer aldı” şeklinde konuştu. Başbakan Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu’su için yeni bir teşvik projesi başlatıyoruz. Bugün Cazibe Merkezleri Programı’nda gelinen son aşamayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Terörün yoğun bir şekilde milletimizin canını sıktığı bölgelerin geciken yatırımlarını başlatmak ve doğudan batıya göçü azaltmak. İkinci hedef ise bölgedeki kalkınma ile açığı ortadan kaldırmak. Belirlediğimiz bu yatırım Türkiye’nin tamamına yapılan yatırım anlamına geliyor. Neden? Çünkü Türkiye’nin buralarına yaptığımız yatırımla Türkiye’deki refah farkı tamamen giderilecek.”
Yatırım yapana ücretsiz danışmanlık
Başbakan Binali Yıldırım, “4 Eylül’de programı Diyarbakır’da ilan ettik. Daha sonra 11 Ekim’de bölgenin paydaşlarıyla 16 Ekim, 5 Kasım, 15 Kasım tarihlerinde bölge ile ilgili, milletvekili ve paydaşlarıyla değerlendirildi. Üretime destek var, hizmet sektöründe faaliyet gösteren çağrı ve bilgi merkezi kurulması. Yatırım yapanlar ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. İyi bir fizilite başarılı bir yatırım için olmazsa olmazdır. İstenilen danışmanlık hizmetini biz karşılayacağız. 22 Kasım tarihinde bu programı Resmi Gazete’de ilan ettik. Türkiye Kalkınma Bankası’yla ilan ettik. 11 Ocak 2017 tarihinde yatırım kararlarını aldık. 28 Kasım-11 Ocak arasında ön taleplere baktığımız zaman durum gayet güzel. Memnuniyet verici. 23 kent için müracaat sayısı bin 200, toplam yatırım tutarı 19 milyar 600 milyon. Ön görülen istihdam 112 bin 400. Şu ana kadar ön talep toplama gelen teklifler bu düzeyde. Bunların üretim imalatla ilgili olanlar 13 milyar, diğer kısmı hizmet sektörüyle ilgili talepler.2 4 Ocak itibariyle program başlıyor. Bugünkü toplantının amacı artık uygulamanın başladığını ilan etmektir” açıklamasını yaptı.
Yüzde 70 devlet desteği
Başbakan Yıldırım, “Üretime destek var, hizmet sektöründe faaliyet gösteren çağrı ve bilgi merkezi kurulması. Yatırım yapanlar ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. İyi bir fizilite başarılı bir yatırım için olmazsa olmazdır. İstenilen danışmanlık hizmetini biz karşılayacağız. Ayrıca yatırım için yer vereceğiz. Organize sanayi bölgesi dışında da olabilir ama tercihimiz OSB içinde olmasıdır. Ayrıca fabrika bina yapımına destek verilecek. Yatırım için sıfır faizli kredi verilecek, faiz oranı indirilmiş işletme kredisi verilecek. Herhangi bir ilde üretim yapacaksanız, fabrika kurarken sağlanan yatırımlardan yaralanmak için yatırım tutarı asgari 2 milyon olacak, en az 30 kişiye iş sağlayacağınızı bildireceksiniz. Eğer hizmet sektöründe çağrı merkezi açacaksanız en az 200 kişiye iş imkanı sağlayıp, hizmet sözleşmesi yaptığınızı ibraz edeceksiniz. Desteklerde özkaynak yüzde 30, kredi yüzde 70. 30 lira sen koyacaksın, 70 lira da devlet koyacak. Fabrika binaları fizibiliteye uygun olarak hazırlanacak. Bina inşaatlarının 20 bin metrekare olması ön görülüyor. Bu 20 bin metrekareye binalar desteklenecek. İkinci 20 bini de ikinci desteğe veririz. İlk 20 bin metrekaresini devlet yaptırıyor, diğer kısmı için faizsiz kredi alabiliyorsunuz. Bedeli 10 milyona olan kısmını devlet karşılıyor. Fabrika binası yatırımı gibi…Daha sonra 15 yıl boyunca burada yatırım imalat yaptıktan sonra isterseniz devlete size sembolik bir bedel verecek. Önce devlete çok sembolik bir kira vereceksiniz, daha sonra mülkiyetini alacaksınız. OSB’lerde yatırıma uygun arsa yoksa o zaman hazinenin elindeki arazilerinden uygun ölçekli araziler verilecek. Ayrıca büyük yatırımlarda OSB dışında özel desteklenecek. 100 milyon ve üzeri yatırımlara özel desteklerimiz var. Diğer anlattıklarım küçük ölçekliydi. Bunlar birkaç ile hitap eden, birçok kişiye iş aş veren yatırımlar 100 milyon ve üzeriyse desteklenecek” açıklamasını yaptı.