Ana Sayfa İNDEKS BMD Ciro artışına rağmen perakendeci eski ‘adet’leri arıyor

Ciro artışına rağmen perakendeci eski ‘adet’leri arıyor

Organize perakende firmalarındaki ciro artışı devam ederken önemli bir kısmının adet satışları geçen yılın temmuz ayındaki düzeyin gerisinde kaldı. Fiyat artışlarına paralel olarak önümüzdeki aylarda alım gücünde daralma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken BMD Başkanı Sinan Öncel, “Ekimden itibaren turist sayısının azalacağını da hesaba katarsak birçok markamız bugünkü adet satışlarını arayacak gibi görünüyor. Turizmi 12 aya yayacak mekanizmaları geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

Organize perakende sektöründe cirolardaki artış devam ederken, adet satışları ortalamada geçen yılın temmuz ayındaki düzeyin gerisinde kaldı. Cironun maliyetlerin sınırlı bir bölümünün fiyatlara yansıtılması ve yabancı turistlerin katkısı ile arttığına dikkat çeken Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, perakendenin 12 aya yayılan bir turizm ile canlı kalabileceğini söyledi.

BMD’nin üyeleri arasında yaptığı ‘Temmuz Anketi’nin sonuçlarını değerlendiren Sinan Öncel, organize perakende sektöründe ciro artışının devam ettiğini bildirdi. Temmuz cirolarının geçen yıla göre ortalama yüzde 80-90 daha yüksek olduğunu belirten Öncel, şunları söyledi:

“Yabancı kartlarla yapılan ödemeler yüzde 300 arttı”
“Ciro artışı temel olarak maliyetlerin sınırlı bir bölümünün fiyatlara yansıtılmasından kaynaklanıyor. Fiyatlar özellikle dar ve orta gelirli yerli tüketici için yüksek olmakla birlikte kur avantajı nedeniyle yabancılara çok cazip geliyor. Turistik bölgelerdeki mağazalarda cironun en az yüzde 50’si yabancılara satıştan elde ediliyor. Yabancıların katkısı Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerinde de net bir şekilde görülüyor. BKM verilerine göre yılın ilk yarısında yabancı kartlarla yapılan ödemelerde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 300 artış var. 2021’in Ocak-Haziran döneminde 51 milyar TL olan yabancı kartlarla ödemeler bu yıl 153 milyar TL’ye ulaştı. Bu hacim, söz konusu dönemde Türkiye’deki toplam kartlı ödemelerin yüzde 10,6’sına denk düşüyor. Ülkemizi en çok turistin ziyaret ettiği 2019’da oran 8,4 düzeyindeydi. Turistlerin katkısına rağmen markalarımızın büyük bölümü 2019’daki adet satışlarına ulaşamadı. 2019 bir yana birçok markamızın adet satışı pandeminin devam ettiği 2021 Temmuz’undaki düzeyin de altında kaldı. Bir başka ifade ile perakendeci eski ‘adet’leri arar oldu.”

“Küresel olarak perakendeci ve tüketicide kışla ilgili sıkıntılı bir bekleyiş var”
Sinan Öncel, turist katkısı ve eylülde okulların açılması nedeniyle alışverişteki canlılığın iki ay daha devam etmesini beklediklerini, ekimin ikinci yarısından itibaren enerji harcamalarında artış, perakende harcamalarında ise daralma öngördüklerini söyledi. Turist hareketliliği az olan ve gelir düzeyi düşük illerde temmuz satışlarının önceki aylara göre zayıfladığını bildiren Öncel, sözlerini şöyle tamamladı:

“Firmalarımız için maliyet baskısı devam ediyor. Anketimize katılanlar arasında yıllık maliyeti yüzde 80’in altında artan markamız yok. Ortalamada ise yüzde 120 civarında bir maliyet artışı görünüyor. Pandemi döneminden kalan stokların etkisi ile firmalarımız fiyatları bugüne kadar bir şekilde frenleyebildi. TÜİK verilerine göre temmuz itibarı ile ÜFE ile TÜFE arasında fark 65 puana ulaştı. Önümüzdeki aylarda bu fark bir şekilde fiyatlara yansıyacak. Daha önce de dikkat çektiğimiz gibi kış sezonu ürünlerinde yıllık bazda yüzde 100’e varan fiyat artışları şaşırtıcı olmayacak. Dolayısı ile yerli tüketicinin alım gücü daralacak. Ekimden itibaren turist sayısının azalacağını hesaba katarsak birçok markamız bugünkü adet satışlarını arayacak gibi görünüyor. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada hem perakendeciyi hem de tüketiciyi sıkıntılı bir kış bekliyor. Ülkemiz özelinde konuşmak gerekirse turizmi 12 aya yayacak mekanizmaları geliştirmemiz gerekiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz