Türkiye’de 19 spor mağazası bulunan Decathlon’un Antalya Muratpaşa mağazası, Amerika Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen Gümüş LEED sertifikasını, “Yeni Yapı” kategorisinde almaya hak kazandı.
Türkiye’de 19 spor mağazası bulunan Decathlon’un Antalya Muratpaşa mağazası; Amerika Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen Gümüş LEED sertifikasını, ‘LEED For New Construction – Yeni Yapı” kategorisinde almaya hak kazandı.
26 ülkede bin 50’den fazla mağazasıyla Avrupa’nın en büyük spor perakende zinciri olan Decathlon’un Antalya Muratpaşa mağazası Gümüş LEED sertifikası almaya hak kazandı. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) değerlendirme sistemi, Amerika Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen, gelişmiş çevre ve insan sağlığı performansı için tasarlanmış, inşa edilmiş ve sürdürülebilen binalar,evler ve ortak yaşam alanlarını belirleyen dünyanın önde gelen yeşil bina programı.
Decathlon Türkiye Ülke Müdürü, “Antalya Muratpaşa Decathlon mağazamız İnşaat Projelendirilmesi – İnşaat Yapımı Süreci ve İşletme Süreci gibi çeşitli kriterleri ile puanlanmış ve Amerika Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından Gümüş LEED Sertifikası almaya hak kazanmıştır.Bu sertifika, mağaza arsa ve binamızın Çevreye Duyarlı, Sürdürülebilir ve Yeşil bir proje oluşunun bir ödülüdür” dedi.
Decathlon Antalya mağazası; sürdürülebilir arazi, tasarruflu su kullanımı, enerji verimliliği, malzeme seçimi ve iç mekan hava kalitesinde yüksek performans elde etmek hedefiyle gerçekleştirdiği pratik ve ölçülebilir strateji ve çözümleriyle, LEED sertifikası almaya hak kazandı. LEED, yeşil binaların tasarım, inşaat ve işletmesi için dünyanın en prestijli ve önde gelen programı.
USGBC CEO’su ve kurucularından Rick Fedrizzi, “Her yeni LEED sertifikalı bina ile USGBC’nin sürdürülebilir yaşam alanları vizyonuna bir adım yaklaşıyoruz. LEED yeşil binalar ailesinin yeni üyesi olan Decathlon Antalya mağazası, güçlenen yeşil bina hareketine çok değerli bir katkı” dedi.
“Sürdürülebilir Arsa” başlığında, Decathlon mağazasının arsası doğal su kaynaklarına ve çevresel öğelere yakınlığı, ulaşım imkanları gibi kriterlere göre başarılı olarak değerlendirildi. Isı dengesinin yanı sıra, ışık kirliliğinin önüne geçmek adına iç mekanlarda otomasyon kullanıldı, dış mekanlarda ise aydınlatma sınırlarının ihlal edilmemesine dikkat edilerek detaylı aydınlatma projeleri yapıldı. Su verimliliği için, mağazada, temiz su kullanımını yüzde 50’lik seviyelere düşürecek tesisat ara ürünleri ve armatürleri seçildi ve sulama gereksinimi olmayan bitki seçimi yapılarak peyzaj yapıldı.
LEED’in bir diğer kriteri olan “Enerji ve atmosfer” konusunda ise, binanın enerji tüketimi, enerji simülasyonu ile modellendi. Model neticesinde çıkan elektrik tüketimi referans bina enerji miktarlarından yüzde 22 daha az sarfiyatlı bir enerji tüketimine getirildi. Enerji temini konusunda ise Yeşil Yenilenebilir Enerji kaynaklarından enerji üreten tedarikçi seçildi ve çevre enerji duyarlılığı hedeflendi.
Decathlon mağazasının inşaatında kullanılan “Malzeme ve kaynaklar” da LEED kriterlerine göre seçildi. İnşaat safhasında, inşaat atıkları metal, tahta ve plastik olarak gruplandı ve LEED atık yönetimi detaylarına göre malzeme dönüşümü yapan firmalara değerlendirilmek üzere teslim edildi. İnşaat malzemeleri olarak geri dönüştürülebilir malzemeler seçildi. Ayrıca seçilen malzemelerin yüzde 20’si arsanın 800 kilometrelik çevresinden getirildi, böylece ulaşımdan kaynaklanacak çevre kirliliği de elemine edildi.