Ana Sayfa İNDEKS Decathlon Decathlon çevre ve insan odaklı sürdürülebilirlik projelerine hız verdi

Decathlon çevre ve insan odaklı sürdürülebilirlik projelerine hız verdi

39 ülkede 82 binden fazla çalışanı, bin 352 mağazası, 250 milyon müşterisi bulunan ve Türkiye’de 32 mağazasıyla hizmet veren Avrupa’nın en büyük spor perakende zinciri Decathlon sürdürülebilirlikle ilgili proje ve etkinliklerine devam ediyor. Decathlon’un dünyadaki mağazalarının yüzde 19’u (2017) eco-sertifikalı Türkiye’de de Antalya Muratpaşa Decathlon mağazası, yeşil binaların tasarım, inşaat ve işletmesi için Gümüş LEED sertifikası almaya hak kazandı.

Ürünlerinde kullanılan malzemelerden, mağaza tasarımlarına, üretim tesislerinden tedarik sürecine kadar ekolojik ve sürdürülebilir bir yaklaşım benimseyen Decathlon, çalışanları ve müşterilerine çevre bilincini aşılamak için pek çok farklı etkinlik de gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz ay 15 Eylül Dünya Temizlik Günü’nde Decathlon Türkiye; çalışanları ve müşterileriyle 12 ilde, 15 noktada, 1530 kişinin katılımıyla 7 ton çöp topladı.

40 yıldan uzun süredir sporu herkese ulaşılabilir kılmak için çalışan Decathlon’un sorumluluk ve çevreye duyarlılık en önemli değerlerinin başında geliyor. Decathlon’un dünyadaki 50 kişilik sürdürülebilir kalkınma takımı tüm ülkelerde sürdürülebilirlik çalışmalarını yürütüyor. Farklı disiplinlerde ve tüm şirkette sürdürülebilirliğin benimsenmesi için pek çok girişimde bulunan Decathlon; tasarımdan üretime, ulaşımdan dağıtıma tüm süreçlerde çevresel bir yaklaşım izliyor.

Ürün tasarımında doğa dostu
Ar-Ge’ye dünyada en çok yatırımı yapan Fransız şirketlerin başında gelen Decathlon’un bünyesinde dünya genelinde 421 mühendis ve 180 tasarımcı var. Eco-Design takımları, tedarik ve üretim süreçlerinde çevresel etkileri en aza indirgemek için çalışıyor, sürdürülebilir kaynaklardan gelen ham materyaller kullanılmasına özen gösteriyor. Tekstil bileşenlerinin çoğunu çevresel etki değerlendirmesinden geçiren Decathlon, BCI pamuk ve geri dönüştürülmüş polyesterkullanarak CO2 emisyonunu indirgemeye de çalışıyor. Ayrıca Decathlon tedarikçilerinin sosyal ve çevresel denetim programlarıyla üretim sürecini çevreye maksimum duyarlılıkta yapmaları sağlıyor.

Tüm süreçlerde sürdürülebilirlik
Global ağını ekolojik olarak geliştirmeye çalışan Decathlon, fiziksel ulaşımın çevreye zarar vermemesi için de mağazalarını toplu taşıma araçları ve bisiklet yollarına yakın yerlere inşa ediyor. Online satışla da sporseverlere sporu kolayca ulaştıran Decathlon, dijital teknoloji yatırımlarını arttırarak da sürdürülebilirlik stratejisini destekliyor. Dijital teknolojiyle ürünlerine kolay ulaşım sağlıyor ve çevreye etkisini ölçümlüyor.

Decathlon’un ayrıca enerji ve atık yönetimini optimize etmek için mağaza ve depolardaki enerji kullanımını ve geri dönüşüm süreçlerini takip eden bir ekibi de bulunuyor. Dünya genelinde 707 mağaza LED aydınlatma kullanıyor, 1,575 ton askı geri dönüştürüldü.

Decathlon Türkiye sürdürülebilirlik projeleri
Decathlon’un kuruluşunun 50.yılı olan 2026 vizyonu çerçevesinde, çevre ve insanı odağına alan Sürdürülebilirlik projelerini Türkiye’de de hayata geçirdi. Decathlon hem çalışanları, müşterileri ve iş ortaklarının daha yeşil bir felsefeyi benimsemesini hedefliyor hem de operasyon süreçleri ve mağazalarında sürdürülebilirliği ön plana alıyor. İnsani sürdürülebilirlik çerçevesinde duyarlılık yaratmak için Turmepa gibi STK işbirlikleri yapan Decathlon; tüm ekip, müşteri ve partnerlerini de çevre konusunda bilinçlendirmek için çalışıyor, sporu daha ulaşılabilir kılarak yaşam kalitelerini arttırıyor.

Globalde ve Türkiye’de 2026’ya kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanma hedefiyle yola çıkan Decathlon, çevresel sürdürülebilirlik çerçevesinde ise; karbon ayak izini minimuma indirebilmek için karbondioksit salınım datalarını dikkatle ölçerek, şirketin büyüme hızına rağmen 5 yılda CO2 salınımını sabit tutmayı hedefliyor. Decathlon ayrıca tedarikçilerine de düzenli çevre denetimleri yapıyor ve sürdürülebilirlik eğitimleri düzenliyor. Lojistik süreçlerinde de sürdürülebilirliği benimseyen Decathlon Türkiye, 2018 yılında 11 bin 500 ağaca eş değer 230 tan CO2 tasarrufu yapmayı hedefliyor.

Pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel polarlar gibi pek çok çevre-dostu ürünü bulunan Decathlon, her geçen yıl ekolojik etiketli ürünlerin sayısını da arttırıyor.

Tekrar kullanılabilir alışveriş çantaları ve askı geri dönüşümü gibi projeleri de hayata geçiren Decathlon bu yıl ayrıca 3 Plogging (koşu ve çevre temizliği) aktivitesi de düzenlendi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz