Ana Sayfa Gündem Deprem gerçeği ve AVM’ler

Deprem gerçeği ve AVM’ler

AVM&Otel Yönetim Danışmanı Oğuz Isıgöllü, yaşadığımız büyük afet sonrası görüşlerini kaleme aldı. Isıgöllü, işletmelerde İSG uzmanlığı gibi, zorunlu “Afet Uzmanlığı” oluşturulması ve afet konularının ayrıştırılarak, bu konularda uzman kişilerce sürekli olarak, çalışanlara eğitimler verilmesi, yapısal eksikliklerle ilgili düzeltici ve önleyici faaliyetlerde bulunulması gerektiğine dikkat çekti.

Oğuz ISIGÖLLÜ

DEPREM: Bir gün her birimiz, belki de 1-2 dakika içerisinde her şeyimizi kaybetmiş olabiliriz.

Ülke olarak, büyük deprem felaketi sebebiyle, maalesef çok büyük acılar yaşıyoruz. Bu acıları dindirebilmek için öncelikle, evsiz, yurtsuz kalan ve yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza elimizden geldiğince her konuda yardımcı olabilmek çok önemli.

Alışveriş merkezleri, tüm çalışanlarıyla birlikte bu süreçte, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan insani yardımlarla ilgili ellerinden geldiğince kampanyalarla destek olmaya çalışıyorlar. Evsiz kalan vatandaşlarımızın uzunca bir süre daha çadırlarda ve konteynerlerde kalacaklarını düşünürsek, yardımların sürekli olması çok önem arz ediyor.

Bu büyük afet milat kabul edilerek, başta okullar ve alışveriş merkezleri olmak üzere insanların toplu olarak bir arada bulunduğu yerlerde çok daha radikal önlemlerin alınması ve hazırlıkların yapılması gerekiyor.

Ülkemizin bir gerçeği olduğunu kabul ederek, binaların yapısal ve alt yapısal olarak tüm denetimlerinin yapılması ve afetlere karşı dayanıklılıklarının test edilmesi gerekiyor. İnsan hayatından daha önemli hiçbir şey olamayacağını düşünürsek, bu tip binaların her türlü afete karşı dayanıklı olduğunu ve afet öncesinde, afet esnasında ve sonrasında yapılması gereken tüm faaliyetlerin layıkıyla yapılacağı konusunda organize olmaları çok önemli. Bu konuyla ilgili olarak işletmelerde İSG uzmanlığı gibi, zorunlu “Afet Uzmanlığı” oluşturulması ve afet konularının ayrıştırılarak, bu konularda uzman kişilerce sürekli olarak, çalışanlara eğitimler verilmesi, yapısal eksikliklerle ilgili düzeltici ve önleyici faaliyetlerde bulunulması çok yerinde olacaktır.

En başta deprem olmak üzere, afetler konusunda gerekliliklere sahip olmayan tesislerin, faaliyetlerini sürdürmemeleri ve bu konuda yasal otoriteler tarafından asla taviz verilmemesi gerekiyor. Gereklilikleri yerine’ getiren AVM’ler için, pandemi sürecinde TSE tarafından verilen “Güvenli Hizmet Belgesi” benzeri, çok daha detaylı denetimler sonrasında “Depreme karşı dayanıklı” belgeleri verilebilir. Bu sayede tercih edilme durumları da artar. Bilinç yerleşmesi konusunda da çok faydalı olacaktır.

Ülkemizin geleceği çocuklarımızın ve gençlerimizin elinde. Onları ne kadar eğitebilirsek ve ne kadar bilinçlendirebilirsek, geleceğimiz için o kadar faydalı olacaklardır. Yeni neslin benzer konularda ne kadar hassas olduğunu ve kuralları uygulamada yetişkinlerden çok daha başarılı olduklarını yakın zamanda pandemi sürecinde gördük. Her türlü afet konusunda onları bilinçlendirmek ve nesilden nesille bunun bir toplumsal bilinç haline gelmesi çok önemli. Alışveriş merkezlerinde bundan sonra yapılacak eğitici öğretici her türlü faaliyete ihtiyaç var. Yaşadığımız ve binlerce canımızı kaybettiğimiz bu afetin hiç unutulmaması için insanların günlük hayatlarında önemli yeri olan alışveriş merkezlerine, bundan sonra, toplum bilinci oluşturmada büyük görevler düşüyor.

Tüm önlemlerin alınması ve halkın bilinçlendirilmesi bir yana, bundan sonra hiçbir afet yaşanmaması en büyük dileğimizdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz