Ana Sayfa Yazarlar Engin Yıldırım Etkili bir sosyal medya stratejisi nasıl oluşturulur?

Etkili bir sosyal medya stratejisi nasıl oluşturulur?

Engin YILDIRIM

Sosyal medya stratejinizi ideal bir biçimde gerçekleştirirseniz başlangıç aşamasında kendinize çok şey katarsınız. Sosyal medya stratejisinde sizi başarıya ulaştıracak birçok ipucu bulunmaktadır ancak bazıları diğerlerinden çok daha etkilidir.

• Ne elde etmek istediğinizi bilin. Sosyal medya kullanıcıları öncelikle bu mecraları hangi amaçla kullanacaklarına karar vermelidirler: Daha fazla kişiye kendimizi tanıtmak, daha fazla kişiyi tanımak, sahip olduğumuz bir ürünü ya da hizmeti pazarlamak, siyasi propaganda yapmak, algı yönetimi yapmak, business network, love network, eğlenmek, yazar olmak gibi…

• İşini bilen bir içerik yöneticisiyle çalışın.

• Hedef kitlenizi tanıyın.

• Muhtemel ve gerçek müşterilerin kimle sosyal medyada bağlantı kurmak istediğini karara bağlayın.

• Hedef pazarlamanızın görünüş ve aktivite noktasını iyi anlayın. İlgi alanları ve önceliklerin yanı sıra nüfus özelliklerini, psikolojik özellikleri ve geçmiş satın alımlarını düşünün.

• Etkilenenleri, satın alanları ve en son kullananları dikkate alın. Satın alma kararlarının çoğu, tüketici satın alımlarını içerir, bir kişiden daha fazla girdilerden oluşur.

• Hedef kitlenizin nerede sosyal medyaya bağlandığını bilin. Unutmayın ki herkes Facebook’ta değildir. Hedef kitlenizin sosyal medya davranışlarını dikkate alın. Pazarınız sosyal medya içeriği bekler, paylaşır veya yaratır mı? Onları harekete geçirecek neler?
Hedef kitlenizi ne kadar iyi tanırsanız, onlarla iletişim kurmak ve istediğiniz sonuçlara ulaşmak çok daha kolay olacaktır.

• Durmaksızın test edin.

• Tek bir hedefe odaklanın.

• Yayılma politikasından uzak durun ve etkin olduğunuz sosyal medya kanalına odaklanın.

• Sıkı sosyal medya politikaları uygulayın.

• Hedef kitlenize uygun her platforma hitap edin.

• Üretken ve amaca yönelik olun.

• İçerik kaynakları oluştururken her departmana ulaşmaya çalışın ve her seviyedeki çalışandan fikir alın.

• Sosyal medya kampanyalarında mizah kullanımı: Mizah sosyal medyada güçlü bir araç olabilir. Sunduğunuz ürün ve hizmet ile ilgilenmeyen kişiler olsa bile mizah içeren paylaşımdan dolayı mesajınız birçok kişiye ulaşabilir.

• Takipçi sayısı fazla olan kuruluşlardan ve kişilerden yardım alın: Eğer sunduğunuz ürüne veya hizmete yakın kişiler var ise paylaşımı kendileri tarafından paylaşmalarını rica edin bu şekilde daha çok kişi tarafından fark edilebilirsiniz.

• Canlı yayın: Canlı yayınlar etkinliğe katılma imkanı bulmayan kitlelerden yoğun ilgi görüyor. Eğer sunduğunuz ürün veya hizmet buna uygunsa canlı yayın opsiyonunu kullanabilirsiniz. Böylelikle takipçileriniz ürününüzü ya da hizmetinizi canlı anlamda görebilir ve takipçilerinizin ilgisini çekebilirsiniz.

• Paylaştığınız içeriklerin ilgi çekici olmasını sağlayın ve reklam mesajlarından olabildiğince uzak durmaya çalışın.

• Sürekli plan yapın. Sosyal medya yönetim platformlarını kullanın ve daima bir veya iki hafta sonrasıyla ilgili planlar yapın.

• Basit ve gerçekçi olun.

• Yüksek kaliteye sahip içerikler sunmaya çalışın ve açılış sayfasında bunlara yer verin. Sosyal medyanın bir dağıtım kanalı olduğunu düşünün. Sosyal medyada takipçisi olup asla bunları aktif kullanıcıya veya müşteriye dönüştüremeyen yerleri düşünün. Ancak kullanıcılar içerikleri takip ediyorlarsa içerikler onları eğlendirecektir ve kullanıcılar içeriklerden bir şeyler öğrenebileceklerdir. İnsanlar içeriğinizi başkalarıyla paylaştıkları zaman, paylaşılan kişiler AVM’nizin, mağazanızın vs. potansiyel müşterisi haline dönüşebilir.

• Sosyal medya sonuçlarınızı ölçün; sonuçları ölçümlemek için ihtiyacınız olan her şeyi ayarlamayı unutmayın. Takip etmek isteyeceğiniz ölçüm birimleri, tanımladığınız iş hedeflerinizi temel almalı.

Takip sistemleri hedeflerinizi ne kadar gerçekleştirebildiğinizi göstermeye yardımcı olur. Birçok iş yeri için bu durum yorumlar ve sosyal medya paylaşımlarından daha fazla şey ifade eder.
Sosyal medyanın önemi; bu mecrada aynı amaç için buluşan, sadece genç kadın/erkek değil, her yaştan ya da farklı lokasyonlardan kişilerle hedef kitlenize ulaşabileceğiniz ve hedef kitlenizi bu platforma dâhil ederek onların sadakatini kazanabileceğiniz bir mecra olmasıdır.

Yenilikçi bu kanalda profesyonelce yürütülen kampanyalar da yerini aldı ve başarı hikâyeleriyle anılmaya başladı. Siz de iletişim kurabileceğiniz tekniği ve iletişim dilini belirleyip kitlenizi oluşturmaya başladığınızda bu kanalı ikna anahtarınız olarak kullanabilirsiniz.

İletişim stratejilerinizi ve sınırlarını baştan çizmeli, hedef kitleye yönelik yol haritanızı belirleyerek yavaş ama emin adımlarla hareket etmelisiniz. Kullanıcılarınızla iletişim dilinizi belirleyin, gerekirse bir isim yaratarak onlarla arkadaş gibi konuşun. Kurulan iletişim, marka ve kullanıcı arasında birliktelik sağlayarak markanıza olan bağlılığı arttırmış olacaktır.

Sosyal medyanın markanıza katacağı bir diğer avantaj; Ürün ya da hizmetinize dair anında alacağınız geri bildirimler. İletişim kurarken size ya da ürününüze gelecek olan olumlu geri bildirimlerin yanı sıra olumsuz yorumları da tehlike olarak görmeyin. Yenilikçi çalışmalarla iletişimi kendi avantajınıza dönüştürün. Ve bu karşılıklı diyaloglar ile ikna gücünüzü kullanarak marka kimliğini güçlendirin.

Sosyal medya kullanıcılarının farklı eleştirilere ve hatalara karşı tepkisiz kalmayacağını ve bu yorumların internette yayılımının çok hızlı olabileceğini unutmayın.

Olumsuz görüşlere karşı açık olun ve yorumlarda müdahale etmeyin, gözlemleyin. Bazen olumsuz yorumların halı altında kalmasını sağlamak markanızın itibarını sağlamlaştırmaz. Aksine gelen eleştiriler üzerinde konuşarak kullanıcılarla iletişim halinde olmak iyileştirmelere onları da dâhil ederek büyümek markaya olan bağlılığı daha da artıracaktır.

Sorunları çözümsüz bırakarak konudan uzaklaşmayarak müşterilerinizin düşüncelerine odaklanın ve onlara tek tek dokunun. Kurduğunuz diyalogu güçlü bir bağ haline getirecek yenikçi uygulamalardan kaçınmayın, cesaretli olun. Her zaman ilk adımı siz atın.

Sosyal medya topluluklarının başarısının olmazsa olmaz koşulu, üyelerinin aktif katılımının sağlanmasıdır. Sosyal veya online topluluklara üyelerin aktif katılım sağlaması, özellikle de bir markanın vaadini yönetilmesi açısından, topluluk üyeleri ile uzun dönemli bir ilişkinin kurulması gerekmektedir.

Aldığınız geri dönüşleri düşünerek markanıza olan ilginin performansını değerlendirin. Mesajlarınızın her zaman sizi net olarak yansıtmasını sağlayın.

Tabii ki bu yenidünyanın yeni kuralları var. İnsanların değişik sosyal medya platformlarında birer profil olarak yer alması bu ortamın donuk ve statik olduğu anlamına gelmiyor. Tam tersi durum söz konusu. Gerçek hayatta olamadığı kadar aktif olan kullanıcılar, tepkilerini en sert şekilde aktaran tüketiciler, sadece izleyen ve karar veren insanlar, özellikle sizin markanızı takip eden ve kararını bu gözlem sürecinde veren kişiler var. Sosyal medyada bulunmak ve markanızı anlatmaya çalışmak aynı zamanda diğerleri ile kıyaslandığında oldukça ucuz bir uygulamadır. Çevrimiçi program yayınlayabilir, istediğiniz kadar görsel sunabilir, şirketinize ilişkin sayısız veriyi bu ortama taşıyabilirsiniz. Özellikle genç markaların kendilerini daha ayrıntılı ve farklı kitlelere anlatması bakımından önemli fırsatlar sunmaktadır. Sosyal medya dünyasında çok iyi iş yapan markalar olduğu gibi kendisine zarar verenler de var. Tabii ki yaptıklarından sonuç alamayanlar da…

Başarının temel anahtarı hedef kitlenizi anlamaya çalışmaktır. Onların neleri seveceğini, neleri takip edeceğini ve nasıl vakit harcadıklarını bulmaya çalışın. Ardından stratejinizi bu yönde geliştirerek onların dilinden konuşmaya çalışın. Eğer söyledikleriniz ve nasıl söylediğiniz hedef pazar ile örtüşmüyorsa vermek istediğiniz mesaj yolunu kaybedecek ve sosyal medya alanında pek etkili olmayacaktır.

AVM’lerin sosyal medya alanında başarılı olması için; İşi bilen sosyal medya uzmanlarının/danışmanlarının AVM yönetiminde tecrübeli olan yöneticilerin liderliğinde, hedef kitleyi tanıyarak yukarıdaki stratejiler çerçevesinde sosyal medya stratejilerini kısa, orta ve uzun vadeli planlar çerçevesinde oluşturup hayata geçirmesi lazım…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz