Ana Sayfa Yazarlar Engin Yıldırım Fitness ve SPA merkezleri işletmenin püf noktaları

Fitness ve SPA merkezleri işletmenin püf noktaları

Engin YILDIRIM
Günümüzde bireyler hızla yükselen spor bilinci sayesinde “ruhen ve bedenen sağlıklı bir yaşam sürebilme ve sosyalleşme” adına spor merkezlerinin profesyonel oluşumlarına dahil oluyorlar. Yoğun iş temposundan ve günlük stresten arınmanın en iyi yolu olarak görülen spor merkezlerine gün geçtikçe talep artıyor. Artan talep sayesinde sektörde yer alan markalar kalitelerini ve sunmuş oldukları hizmet kalemlerini genişleterek müşteri memnuniyetini en üst standartlara taşıyarak sektöre ve hizmet alanlara artı değer katmaya devam ediyorlar.

Türkiye’de sporun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasında önemli etkileri olan kulüplerin, fedarasyonların, üniversitelerin yanı sıra özel işletmelere de büyük görevler düşüyor.

Başarılı fitness ve SPA merkezleri işletmelerinin
püf noktaları nelerdir?

  • Spor merkezlerininin sunduğu hizmetin kalitesi ve bunun devamlılığının sağlanması,
  • Spor tesisi rahat ulaşılabilen bir lokasyonda olmalı,
  • İç dizaynının dinamizme ve motivasyona yönlendiren bilinçli bir mimari tasarıma sahip olması,
  • Kişilerin beklentilerine ve hedeflerine ulaşmalarında en büyük rol oynayan eğitmen kadrosunun yeterli donanıma ve iletişim pratiklerine hakim olması,
  • Kullanılan cihazların ihtiyaçları karşılayacak düzeyde olması,
  • Kişilere özel hazırlanan programların ‘takip performansı ve diyetisyen ve hekim desteğiyle birlikte’ sunulan özel hizmet anlayışıyla belirlenmesi,
  • Kullanılan tüm ürün ve alanların hijyen olması,
  • Üyelere, tesiste geçirdiği süre içerisinde; profesyonel destek, konfor ve güvenin verilmesi; Bu koşulları sağlamanın yanında var olan standartları uzun vadede korumak, ticari ve müşteri memnuniyeti bazında çok önemli.
  • Spor tesisi kurmayı planlayan işletme sahiplerinin hedefleri ve tesislerden beklentileri tamamen farklılık gösteriyor. Tesisin hizmet vereceği hedef kitlesinin beklentisini karşılamak, hedef kitle kapasitesini karşılayabilecek metrekarelerde planlama yapmak gerekiyor.

AVM veya binanın proje çizim aşamasında fitness merkezleri, SPA’ya ayrılan salonun metrekaresi, teknik alt yapısı, yüksekliği, ünitelerin oturumu, kafe alanı gibi eğer varsa havuzla ilgili detaylar, teras ve üyeler için ayrılan otopark ihtiyaca göre çizilmeli, planlanmalı… Konuyla ilgili tecrübeli mimari ekip tarafından proje çizilmeli ve proje çizim aşamasında potansiyel kiracılardan görüş alınmalı.

Günümüzde özellikle büyükşehirlerde insanlar zamanlarının kısıtlı olması nedeniyle “ulaşımı kolay, otopark problemi olmayan”, aynı zamanda ‘alışveriş, yiyecek, market ve eğlence’ ihtiyaçlarını da giderebilecekleri AVM’lerde yer alan spor salonlarını tercih ediyor. Öte yandan insanların yoğun olarak yaşadığı, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmiş semtlerde, plazaların yoğun olduğu bölgelerde; AVM dışında açılan spor tesisleri de özellikle yürüme mesafesinde oturan veya spor tesisine yakın yerlerde çalışan  kişilerce tercih ediliyor. Spor tesisleri açısından da potansiyel müşterilerin yoğun olarak geldiği AVM’lerde yer almak, avantaj teşkil ediyor. AVM işletmesi açısından da fitness, SPA hizmetini veren kiracısının yer alması hedef kitleyi merkeze çekmek ve diğer kiracılarla sinerji oluşturması açısından önemli bir artı.

Fitness merkezlerinde etkinliğin önemi nedir?

spa-merkezi

Üye profilini ve çevresel imkanları değerlendirerek, çıkan sonuçlara göre hareket etmek etkinlikleri başarıya ulaştırmak için oldukça önemli. Spor merkezleri sağlıklı yaşam anlayışından sonra sosyalleşmenin ana unsur olduğu yaşam merkezleri haline geldiği için sosyalleşme kavramı ihtiyaçlar listesinde üst sıralara yükselmiştir.

Sosyalleşme, belirli bir grubun veya toplumun yaşam tarzının öğrenilmesi, aynı zamanda da karşılıklı bir etkileşim sürecidir. Bu öğrenme sürecinde, toplumdaki kalıp davranışlar birey tarafından kişiselleştirilir ve sonuçta birey, o topluma ya da gruba ait bir kimlik geliştirir. O yüzden Spor merkezlerinde oluşturulacak olan etkinlik planlaması mevcut üye profili ve ilgi duydukları alanlara göre oluşturulmalı ve organize edilmelidir.

Bir tesisin lokasyonu etkinlik planlamalarına büyük ölçüde yön verir. Deniz kenarında yer alan bir tesiste su sporlarına yönelik etkinliklere ağırlık verilebilirken, doğayla iç içe olan bir tesiste ise dağcılık aktivitelerine yer verilebilir. Günümüzde birçok kişinin plaza yaşantısı içerisinde olduğu düşünülecek olursa avm projelerinde ya da şehir merkezinde yer alan tesislerde indoor aktivitelere ağırlık verilirken, outdoor aktiviteler ise mevsimsel etkinlik planlamaları olarak organize edilmektedir. Aktivite programları belirli periyotlarda önceden duyurulur ve üyelerin aktivite programını spor programlarına ve hobilerine paralel seçme şansı oluşur.

– Yazıma katkılarından ötürü ”her bireyin daha sağlıklı bir yaşama dahil olması için spor bilincini oluşturan ve sunulan hizmet kalitesiyle misafirlerine tesislerinde de geçirdiği kaliteli zaman dilimleriyle spora olan ilgiyi tutku haline dönüştürmeyi başaran Carrera Fitness & SPA yönetimine teşekkür ederim.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz