İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe hazır giyim sektörünün ihracatta 2017’nin ilk çeyreğini yüzde 5,8 kayıpla kapattığını belirterek, “Buna karşın ABD, Irak ve Rusya pazarlarında yüzümüzü güldüren ihracat artışları var. Tüm olumsuzluklara rağmen 2017’yi, 17 milyar doların üzerinde bir rakamla tamamlamayı istiyoruz” diye konuştu. Dünyanın büyük bir siyasal deprem yaşadığını vurgulayan MGV Başkanı Akkan Suver ise “AB için yeni bir süreç başladı. Dünyada otoriterleşme dalgası yayılıyor. Yaşanan gerginliklerin 3. Dünya Savaşı’na kapı açmaması için çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi.
Marmara Grubu Vakfı (MGV) tarafından bu yıl 20’cisi düzenlenecek Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde dünyayı saran otoriterleşme dalgası ve Avrupa Birliği’nin geleceği mercek altına alınacak. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) desteği ile 4-6 Nisan 2017 tarihleri arasında düzenlenecek zirveye, 44 ülkeden 4 cumhurbaşkanının da aralarında bulunduğu 100’ün üzerinde siyasetçi ve düşünce önderi katılacak.
MGV Vakfı Başkanı Akkan Suver, düzenlenen basın toplantısında Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin Orta Asya’dan Avrupa’ya kadar geniş bir coğrafyada kabul gören, uluslararası prestiji yüksek bir organizasyon olduğunu söyledi. Bu yıl zirvenin ana başlığını “Bir yol ayrımında olan insanlık” şeklinde belirlediklerini anlatan Suver, artan otoriterleşme eğilimlerinin ve milliyetçi popülist siyaset anlayışının yükselişi ekseninde dünyanın ve Avrupa’nın geleceğinin mercek altına alınacağını vurguladı.
Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Mladen Ivanic ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın katılacağı zirvede ünlü düşünür Edward De Bono’nun da onur konuğu olacağını bildiren Suver, şöyle devam etti:
“Dünyanın 3. büyük savaşa gidip gitmeyeceğini sorgulamalıyız”
“Dünya büyük bir siyasal deprem yaşıyor. Samuel Huntington’un 3. dalga diye adlandırdığı demokratikleşme süreci sona ermiş görünüyor. Yerine ters otoriterleşme dalgası dünyayı sarıyor. Popülist, yabancı düşmanı, ulusalcılık temelinde seçmen desteği bulan hareket ve partiler oy patlaması yaşıyor. Donald Trump’ın başarısından sonra Avrupa’da da benzer siyasi anlayışın giderek daha çok taraftar topladığını üzülerek takip ediyoruz. Hollanda’da Geert Wilders 15 Mart’taki seçimde istediği zaferi elde edemese de önümüzde günlerde Fransa, Almanya ve Avusturya seçimlerinde ırkçı partilerin gösterecekleri performans, demokratik Avrupa’nın geleceği için hepimizi endişelendiriyor. Giderek güçlenen milliyetçilik akımları gerçeğinden hareketle Avrupa’nın ve dünyanın 3. büyük savaşa gidip gitmeyeceğini sorgulamak zorundayız. Kabul edelim ki AB için de yeni bir süreç başladı. İngiltere’nin yer almadığı bir Birlik Avrupa’yı nereye götürür? Yeni kopmalar olur mu? AB’nin kurumsal yapısı değişir mi? Bunları ekonomik açıdan enerji noktasından ve yaşadığımız göç noktasından da ele alacağız. Gene yaşadığımız acı olayları, zorunlu göçü ve terörizmi, ‘Şiddet ve Terör Ortamında Dinlerin Barışa Katkısı’ adı altında devlet adamlarıyla, siyaset adamlarıyla, akademisyenlerle ve de din adamlarıyla konuşacağız.”
Mustafa Gültepe: İlk 3 ayda 5.8’lik kayıp mart ayında yüzde 3 geriledi
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe de Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin uluslararası alanda rüştünü ispat etmiş bir organizasyon olduğunu söyledi.
AB’ye alternatif pazar arayışındaki sektör için Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin fırsat kapıları araladığını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye dünyanın 7. büyük hazır giyim ve konfeksiyon tedarikçisi konumunda. Üretim alt yapımız, bilgi birikimimiz ve tasarımlarımızla hazır giyimde marka ülkelerden biriyiz. Dünyanın hemen her ülkesine ürün satıyor, Türkiye’nin tanıtım yüzü gibi çalışıyoruz. Ülkemize her yıl yaklaşık 15 milyar dolar net döviz girdisi sağlıyoruz. 2014’te 18.7 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu kıran hazır giyim ihracatı, son iki yılı 17 milyar dolardan kapattı. Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Avrupalı alıcılar ülkemize gelmekten kaçındı. Biz bavullarımızı ellerimize alarak ülke ülke dolaştık. Ancak bütün çabalarımıza rağmen 2017’ye ne yazık ki ekside başladık.
ABD’de yüzde 26, Irak’ta yüzde 15, Rusya’da yüzde 85 artış var
Rakamlara baktığımızda hazırgiyim ihracatımızın 1 Ocak-27 Mart 2017 tarihlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8’lik düşüşle 3,8 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Buna karşın Mart ayında düşüşün yüzde 3’e gerilediğine tanıklık ettik. 1-27 Mart arasında ihracatımız 1,3 milyar dolar oldu. İlk 10 pazar içerisinde mart ayında en yüksek artışı ise yüzde 26,1 ile ABD pazarında yakaladık. Yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre ise bu ülkeye ihracatımız yüzde 7,7 arttı. Söz konusu dönemde ilk 10 pazar içinde en yüksek artış yüzde 15 ile Irak’ta yaşandı. Üç ayda Irak’a 180 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2016’da yaşanan siyasal gerginlikler nedeniyle büyük kayıp yaşadığımız Rusya’da ise yüzümüz yeniden gülmeye başladı. Yüzde 85 artış ile 45 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İlk üç ayda rekor artışı ise yüzde 754 ile Macaristan’da yakalayıp, 36 milyon dolarlık satış yaptık. Bu rakamlar 2017’de 17 milyar doların üzerinde bir ihracat için umutlarımızı güçlendiriyor.”
Çiğdem Akın: Modanın birleştirici ruhu var
Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin gala gecesinde koreografisini Ferhan Aral’ın üstlendiği “Something Stupid” koleksiyonu defilesini sunacak olan moda tasarımcısı Çiğdem Akın ise değişen yeni dünya düzeninde, modanın birleştirici ruhuna dikkat çekti. Akın, Anadolu kültürünün uluslararası arenada ifade edilmesinde modanın etkin bir anlatım biçimi olduğunu dile getirdi.
20. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Avrupa Parlamentosu, Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı, Viyana Ekonomik Forumu, Moldova Bilimler Akademisi, Bulgaristan Slavyani Vakfı, Slovenya Life Learning Academy de temsil edilecek.