H&M çevre adına en son sürdürülebilirlik girişimi olan Dünya Geri Dönüşüm Haftası için dünyaca ünlü Sri Lanka’lı sanatçı M.I.A. ile güçlerini birleştiriyor.
Yeni bir müzik videosu ve iddialı bir ürün toplama hedefi ile Geri Dönüşüm Haftası kutlanacak.18-24 Nisan arasındaki 1 haftalık sürede H&M dünyada çapında 3 bin 900’den fazla mağazasında, 1000 ton istemeyen kıyafet ve kumaş toplayacak. Girişim, H&M’in modada döngüyü tamamlama hedefi ile istenmeyen tesktil ürünlerini geri dönüştürerek yeni kumaşlar yaratma çalışmasının bir parçası. Projeye farkındalık yaratabilmek için M.I.A, H&M için özel olarak bir müzik videosu yapıyor. Şarkı ve klip çöpe atılan kıyafet ve tekstil atıklarının çevreye verdiği zararın altını çizecek. Video, 11 Nisan’dan itibaren hm.com’da olacak.
H&M’in Ürün Toplama projesi oldukça basit ama yüksek etkili. 2010 yılından bu yana müşteriler kullanmadıkları kıyafetleri ve tekstil ürünlerini, hangi marka ve ne durumda olursa olsun, H&M mağazalarına bırakabiliyor. Bu sayede daha fazla tekstil ürünün çöpe gitmesini engelliyor ve H&M’den hediye çeki kazanıyorlar. H&M 2013 yılında Ürün Toplama’yı başlattığından bu yana iki yıl içinde 25,000 ton giysi topladı. İki yıl önce geri dönüştürülmüş tekstilden üretilen ilk kıyafetlerini sundu ve modada döngüyü tamamlama konusunda önemli bir adım atıldı.
İlk kez düzenlenecek olan Dünya Geri Dönüşüm Haftası ile birlikte, H&M süregelen Ürün Toplama girişimi ile bugüne kadar topladığından çok daha fazla kıyafeti 1 haftada toplamayı hedefliyor. M.I.A. tarafından yaratılan videoda rol alan karakterler ve bloggerlar, yeni aldıkları kıyafetleri sergilemek yerine geri dönüştürdükleri kıyafetleri gösterecekleri kısa klipler çekecekler. Siz de #HMrehaul hashtagi ile ürün geri dönüştürürken kendi kısa kliplerinizi çekebilir, bu kıyafetleri herhangi bir H&M mağazasına götürebilir ve bu global moda hareketine katılarak Ürün Toplama’yı bir kıyafetin ömrünün normal döngüsü haline getirebilirsiniz.
Döngüyü Tamamlamak, H&M’in sürdürülebilirlik adına yaptığı çalışmaların temel taşlarından birisidir. Amaç tekstil ürünleri için döngüsel bir kullanım sağlayarak, istenmeyen kıyafetlerin geri dönüştürülermesiyle yeni tekstil ürünleri ve giysiler yaratmaktır. Uzun vadeli hedefi hiçbir tekstil ürünün atık olarak çöplüklere gitmemesi ve doğal kaynakların korunmasıdır. Sadece 1 tişörtün geri dönüştürülmesi 2 bin 100 litre suyun kurtarılması anlamına gelir. Dünya Geri Dönüşüm Haftası’nda toplanacak bin ton ürünün yaratacağı etkiyi düşünün. Tüm tekstil ürünleri kabul edilmektedir, eski çoraplar, eski havlular, delik bir elbise. Hiçbir ürün yeni bir hayata kavuşamayacak kadar kötü durumda değildir.