Ana Sayfa Dünyadan İran’da hedef 30 milyar dolar

İran’da hedef 30 milyar dolar

İran ile ambargolu 3 yılda ticaretin yarıya düşüp 10 milyar dolara gerilediğini hatırlatan DEİK Başkanı Vardan, hedefin 2-3 yılda 30 milyar dolar olduğunu söyledi

ABD’den Avrupa’ya, Çin’den Japonya’ya, yaptırımların kaldırılması hamlesiyle birlikte birçok ülkenin iştahını kabartan İran pazarında etkili olmak isteyen Türk özel sektörü stratejik hamle peşinde. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ikilisi KPMG’ye hazırlattığı İran pazarı raporuyla fırsatlara ve risklere dikkat çekti. Raporda, İran’ın Türkiye’nin Orta Doğu ve Orta Asya ihraç pazarlarına yakınlığı ve düşük enerji fiyatları gibi yapısal unsurlar nedeniyle Türkiye’nin rakibi olacağı da vurgulandı.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, uluslararası yaptırımlar sonrasında tekrar açılan İran pazarında Türk şirketlerin enerji ağırlıklı sektörlerde rekabet gücünün daha düşük olacağını, perakende, inşaat, turizm gibi alanların ise fırsat oluşturduğunu anlattı.

Vardan, özellikle çimento, demir-çelik ve seramik gibi yoğun enerji tüketen sektörlerde İran’ın düşük enerji maliyetleriyle Türkiye’ye rakip olacağını ve bu alandaki Türk firmalarının İran’da yatırım yaparak pazardan istifade edebileceğini belirtti. İran’ın ithalatının gelecek 5 yılda, yıllık yüzde 9.3-11.6 artması beklenirken, Türkiye’nin İran’a ihracatının da yılda yüzde 14’e yakın büyüyebileceği belirtiliyor. Türkiye’nin yaptırımlardan kaybının da 5 milyar doları aştığı hesaplanıyor.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi artırılacak

Yaptırımlar nedeniyle Türkiye’nin İran’a ihracatı 2012-2015 döneminde yüzde 63 gerilerken, iki ülkenin ticaret hacmi 20 milyar dolarlardan 2015 sonunda 10 milyar doların altına indi. Türkiye, hem ihracatını artırmak hem de iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Çimento, demir-çelik ve seramik gibi enerji maliyetlerinin yüksek olduğu sektörlerde düşük enerji fiyatlı İran’ın Türkiye’ye rakip olacağını belirten Vardan, İran’daki teknoloji olarak geride kalmış petrol üretim tesislerinin yenilenmesi alanında inşaat ve diğer sektörlerden şirketlerin yer alabileceğini bildirdi.

Vardan otel, alışveriş merkezi ve Hastane işletmeciliği gibi hizmet sektörü alanlarının bu konularda deneyimli olan Türk şirketleri için fırsat oluşturduğunu ifade etti.

Avrupalılarla ortaklık

DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, yaptırımların kalkmasına rağmen İran bankalarının küresel bankacılık sistemine dahil olmakta zorlandığını, ticaret hacminin artması için ödemeleri işleyen bankaların küresel sisteme dahil olması gerektiğini kaydetti.

Aygül, İran’ın Avrupa’dan ithalat yapmak zorunda olduğunu ve burada hem Avrupalı şirketlerle işbirliği imkanları bulunduğunu ve artan trafikten Türk lojistik sektörünün yararlanabileceğini belirtti. Aygül, “Aldıkları ürünlerin büyük çoğunluğu Avrupa’dan gelmek zorunda. Burada Avrupalı şirketlerle işbirliği fırsatları olabilir. Ayrıca karayoluyla lojistik geçiş bir tek Türkiye’den yapılabiliyor, altyapı yeterli, burada da lojistik sektörü pay alacaktır” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz