Global bir moda markası olmayı hedefleyen Koton, yurt dışındaki 182. mağazasını Hamburg’ta açtı. Koton, 2017 yılında 31’i yurt içinde, 36’sı yurt dışında olmak üzere 67 yeni mağaza ile büyümesini sürdürecek.
2016’da yüzde 35 büyüyen ve yılı 2,8 milyar TL perakende cirosu yaklaşık 500 milyon TL (135 milyon USD) ihracat ile kapatan Koton, Hamburg’da açtığı mağazasıyla Almanya pazarına da girdi. Bu yılki yatırımlarının üçte birini modaya yaptıklarını, bu sayede hazır giyim organize pazarı yüzde 15 büyürken Koton’un bu oranın iki katından fazla büyüdüğünü belirten Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, tüm adımlarını modayı merkeze koyarak attıklarını söyledi.
Koton’un 2016’da yatırımının üçte birini modaya yaptığını belirten Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, bu sayede yüzde 35 büyüme kaydettiklerini söyledi. “Durmak yerine hızlanmayı tercih ettik” diyen Yılmaz Yılmaz, Koton’un uygun fiyatlı modanın adresi olduğunu belirtti.
2016’da yüzde 35 büyüyen ve yılı 2,8 milyar TL perakende cirosu yaklaşık 500 milyon TL (135 milyon USD) ihracat ile kapatan Koton, Hamburg’da açtığı mağazasıyla Almanya pazarına da girdi. Bu yılki yatırımlarının üçte birini modaya yaptıklarını, bu sayede hazır giyim organize pazarı yüzde 15 büyürken Koton’un bu oranın iki katından fazla büyüdüğünü belirten Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, tüm adımlarını modayı merkeze koyarak attıklarını söyledi.
Yılmaz Yılmaz: Türkiye’ye 85 milyon TL yatırım yaptık
2016 yılında yurt içinde 30, yurt dışında 45 olmak üzere 75 yeni mağaza açtıklarını ve bu mağazalarla yaklaşık 1700 kişiye istihdam yarattıklarını belirten Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, şöyle dedi:
“Yıl boyunca yurt dışında toplamda 45 mağaza açtık. Bu 45 mağaza ile 930 kişiye istihdam sağladık. Bugün itibarıyla yurt dışındaki mağaza sayımız 182’ye ulaştı ve yurt dışı satışlarımız, toplam satışlarımızın yüzde 25’ini oluşturuyor. Yurt içindeki mağaza sayımız ise bu yıl yeni açtığımız 30 mağaza ile 290’a ulaştı. Bu 290 mağazanın 192’sini AVM, 98’ini cadde mağazaları oluşturuyor. Yeni 30 mağazamız ile 700 kişiye istihdam sağladık. Türkiye’ye 85 Milyon TL, yurt dışına yaklaşık 103 Milyon TL yatırım yaptık.”
Koton Jeans ve Koton Beaty için yatırım yılıydı
2016’yı 2,8 milyar TL perakende cirosu, yaklaşık 500 milyon TL (135 milyon USD) ihracat ile kapatmayı öngördüklerini belirten Yılmaz Yılmaz, 2016’nın farklı kategorilerde yeni yatırım kararları açısından da hareketli bir yıl olduğunu söyledi. Koton Jeans ve Koton Beauty’nin bu yılki yatırımlarında öncelikle konsantre oldukları kategoriler olduğunu söyleyen Yılmaz Yılmaz, şöyle dedi:
“İlk olarak İstanbul, Trabzon ve Rize’de açtığımız Koton Jeans mağazalarımıza İstanbul Sancaktepe ve Ordu mağazalarımızı ekledik. 5 yıl içinde 50 milyon USD yatırım hedeflediğimiz Koton Jeans mağazalarımızın toplam cirosunun 700 milyon TL olacağını öngörüyoruz. Sadece parfüm ile giriş yaptığımız Koton Beauty’de ise ürün sayımızı artırarak bu yıl 12 milyon TL yatırım yaptık.
2017 hedef 67 yeni Koton mağazası
2017’de 31’i’ü yurt içinde, 36’sı yurt dışında olmak üzere 67 yeni mağaza açmayı hedeflediklerine de değinen Yılmaz Yılmaz, Koton’un bulunduğu ülke sayısını 2017’de 26’dan 29’a çıkaracaklarını söyledi. Yeni yılda yurt içinde yüzde 33, yurt dışında yüzde 67 olmak üzere ortalama yüzde 42 büyümeyi hedeflediklerini belirten Yılmaz Yılmaz, özellikle Batı Avrupa’nın Koton’un radarında olacağını söyledi.
Türkiye’de hazır giyim organize perakende pazarının toplam pazardan aldığı payın henüz yüzde 50’lerde olduğunu hatırlatan Yılmaz Yılmaz, “Batı ülkelerinde bu oran yüzde 80’lerde. Türkiye’de halen gidilecek çok yolumuz var. Onun için hızla büyümeye devam edeceğiz. Genç nüfusun tüketim alışkanlıkları ve potansiyeli düşünüldüğünde Koton’un önümüzdeki üç yıl içinde en az 2 kat büyüyeceğini söyleyebiliriz.” dedi.
Gülden Yılmaz: Şimdi siyah Jean moda dedik, kumaşçılarda siyah denim kalmadı
Koton’un Fahriye Evcen’li ilk reklam filminde “Şimdi Siyah Jean Moda, Moda Koton’da” söylemini kullandığını hatırlatan Koton Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, bu reklamın ardından rakipler dahil neredeyse tüm vitrinlerin siyah jean ağırlıklı tasarlandığını, kumaşçılarda siyah denimin tükendiğini, pazarı Koton’un şekillendirdiğini söyledi.
Hızlı modanın artık başlı başına oyun değiştirici bir faktör olduğunu belirten Gülden Yılmaz, günümüzün hızla değişen dünyasında tüketicilerin sürekli yenilenmeyi istediklerini söyledi. Müşterilerin mağazalarda her gün yeni bir şeyler görmek istediklerini belirten Gülden Yılmaz, şunları söyledi:
“Koton’da 400 kişiden oluşan marka ve tasarım ekibimiz var. Bu ekibi WGSN’nin kreatifinden sorumlu başkan yardımcılığı pozisyonunu bırakarak Koton’a gelen Tasarım Direktörümüz Isham Sardouk yönetiyor. Isham liderliğinde Koton Design Lab’i kurduk. Design Lab bir tasarım laboratuvarı, bir kuluçka merkezi gibi çalışıyor. Yeni fikirler, yeni konseptler, inovasyonlar için bir nevi düşünce kuruluşu. Temel amacı, trendleri öngörmek ve bunları Koton’da farklı müşteriler için çalışan marka ve tasarım ekiplerine görünür ve anlaşılır kılmak.”
Hamburg, Koton’un Almanya’daki ilk mağazası
Koton, Almanya’daki ilk mağazasını Hamburg’da açtı. Toplam üç kattan ve 2 bin m2’den oluşan bir cadde mağazası olan Koton Hamburg mağazası için istihdam edilen kişi sayısı outsource edilen işler ile birlikte 45. Hamburg’un en işlek alışveriş caddelerinden biri olan Spitalerstrasse üzerinde bulunan Koton Hamburg Mağazası, açılışının ikinci gününde Koton’un toplam 472 mağazası içinde en yüksek ciroyu yakalayarak birinci sıraya yerleşti.