Hem dünya hem de Türkiye’de kadınların sosyal ve iş dünyasına katılımın artması için uzun yollar kat edilmeye devam ediyor. Kadınların iş dünyasındaki varlığını güçlendirmek, ekonomiye daha fazla dahil olmasına katkıda bulunmak için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde farkındalık yaratılıyor. Tarlada, butikte, bilgisayar karşısında, pazarda, laboratuvarda, hastanede, makine başında kadınlar var olma mücadelesini sürdürüyor. Perakende gibi zor bir sektörde de kadın çalışan sayısı her geçen gün artıyor. Perakende sektöründe üst düzey yönetici olan kadınlar hem sektöre hem dünyaya ilham veriyor. Perakendenin güçlü kadınlarını AVMDergi.com olarak sizler için derledik…
Haber, AVMDergi.com
Kadınların haklarına, uğradıkları hak ihlallerine dikkat çekmek için her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde farkındalık çalışmaları ile kutlanıyor. Kadınların iş dünyasındaki varlığını güçlendirmek ve ekonomiye daha fazla dahil olmasına katkıda bulunma amacıyla pek çok sivil toplum örgütü de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle pek çok etkinlik düzenliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilen kadınların oranı yaklaşık yüzde 30. TÜİK’in hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre; 2019 yılında Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin oranı yüzde 45,7 oldu. Bu oran kadınlarda yüzde 28,7, erkeklerde ise yüzde 63,1. 2019 yılında hanesinde 3 yaşın altında çocuğu olan 25-49 yaş grubundaki kadınların istihdam oranının yüzde 26,7, erkeklerin istihdam oranının ise yüzde 87,3 olduğu görüldü. Bu verilere göre, 2019 yılında çalışma hayatında kalma süresi kadınlarda 19,1 yıl, erkeklerde 39,0 yıl oldu.
Yoğun ve yorucu bir sektör olan perakende sektöründe geçen yıllara göre sayısı artsa da kadınların sayısı hala yeterli düzeyde değil. Özel hayatlarında da pek çok sorumluluğu bulunan kadınlar, perakende gibi zorlu bir sektörde isimlerini duyurmayı başarıyor. Perakende sektöründe üst düzey yöneticilik yapan güçlü kadınları, AVMDergi.com olarak sizler için derledik…
Ayşe Zamanpur
1922’de İç Moğolistan’a yaptığı yolculuktan sonra kaşmirin ana vatanını tanıdı ve Silk and Cashmere markasını yarattı. Robert Kolejini bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesinden mezun oldu. Türkiye Şişecam’da planlama uzmanı olarak çalıştıktan sonra Galleria’da Benetton bayisi açtı.
Girişimcilik alanında çok başarılı olan Zamanpur, yıllar içinde markasını 26 ülkede 200’e yakın satış noktasına ulaştırdı. Ayşen Zamanpur’u yurt dışında “Dünyayı fetheden kaşmirci” olarak tanıyorlar. Silk&Cashmere markasının elde ettiği başarı sekiz bilimsel kitaba konu olmuş, hakkında on iki ayrı defa yüksek lisans bir kere ise doktora tezi hazırlanmış. Şimdilerde ise üniversitede vaka çalışması olarak okutuluyor.
Silk and Cashmere’de bayrak değişimi yaşandı. Ayşen Zamanpur, Silk and Cashmere’i çocuklarına devretti. Ferhat Zamanpur, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren şirketin CEO’su olarak göreve başladı. Yasemin Zamanpur ise 1 Ocak 2020’den itibaren Kreatif Direktör görevini üstlendi.
Ayşe Zamanpur, 2012 yılında bu yola nasıl çıktığı, başarıları ve markalaşma öyküsü Kaşmir Yolu adında 270 sayfalık bir kitapta anlattı.
Berna Akyüz Öğüt
LC Waikiki Mağazacılık Genel Müdürü Berna Akyüz Öğüt, Türkiye’nin global arenadaki milli elçisi LC Waikiki’nin müşteri deneyimini odağına alan büyüme stratejisini yönetiyor. Berna Akyüz Öğüt, markanın 2023 yıl sonuna kadar Avrupa’nın en başarılı 3 moda perakendecisinden biri olma ve 10 milyar USD ciroya ulaşma hedefleri için çalışıyor.
Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme lisansını tamamlayan ve aynı üniversitede yüksek lisans (Executive MBA) yapan Akyüz Öğüt’ün mesleki kariyeri boyunca görev aldığı firmalar arasında Genpa, Avea, Turkcell ve Yıldız Holding bulunuyor. Toplam 23 yıllık profesyonel hayatında bilişim, telekom ve hızlı tüketim malları sektörlerinde pazarlama, satış, değer zinicir yönetimi, segmentasyon, bağlılık yönetimi, iş birliktelikleri yönetimi gibi farklı alanlarda tecrübesi olan Öğüt, 2015-2018 yılları arasında Yıldız Holding bünyesindeki Pladis Global şirketinde Global Pazarlama Başkan Yardımcısı olarak çalıştı. Son olarak English Home’un Genel Müdürlüğü görevini de yürütmüş olan Berna Akyüz Öğüt, evli ve bir kız çocuğu annesi.
Çiğdem Kamer
Atasay Mücevherat İcra Kurulu Üyesi Çiğdem Kamer… 1996 yılından itibaren markanın tüm süreçlerinde görev alan Çiğdem Kamer, başarıyla yürüttüğü CEO’luk görevini 2015 Ocak itibariyle oğlu Atasay Kamer’e devrederek şu anda Atasay Mücevherat İcra Kurulu Üyeliği görevini yürütüyor. Yenilikçi ve proaktif pazarlama fikirleriyle; ürün geliştirme ve tasarım süreçlerinde önemli katkılarda bulunmuş, Atasay’ın lovemark yolculuğuna tanıklık etmiş ve sektörünün en beğenilen markası konumuna erişmesinde önemli bir rol üstlenmiştir.
Elif Çapçı
Beymen Group CEO’su Elif Çapçı, İstanbul doğumlu. Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun olduktan sonra Duke Üniversitesi’nden MBA derecesi aldı. Çalışma hayatına ABD’de, Signet Bank’de başladı. Ardından Bain&Company’e katılarak Türkiye ve İsrail’de farklı sektörlerde strateji danışmanlığı yaptı. 2001 yılında CitiGroup’a geçen Çapçı, New York, Brüksel ve Londra ofislerinde görev aldı. 2006 yılında Türkiye’ye dönerek Citibank’ta Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevini üstlendi. 2008’de Başkan Yardımcısı olarak Boyner Holding’e katılan Çapçı, Beymen’in CEO’su olarak görev yapıyor.
Çapçı liderliğinde Beymen’in cirosu ilk kez 2016’da 1 milyar TL’yi aştı. 2016’da Akmerkez’de açılan Wepublic ile çok katlı mağazacılık formatı hayata geçirildi, Wepublic ile 500’ün üzerinde marka müşterilerle buluşturuldu. Dijitalleşmeye ve omnichannel uygulamalarına ağırlık veren Çapçı, pandemi döneminde online mağaza sipariş hacmini yüzde 245 yukarıya çıkardı, yeni müşteri sayısını yaklaşık yüzde 80 artırdı.
Gamze Cizreli
BigChefs’in Kurucusu Gamze Cizreli, 1968 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi. ODTÜ işletme bölümünden mezun olduktan sonra bir süre Türk-Amerikan ortak savunma projesinde çalışan Cizreli, 1994 yılında sektör değiştirdi ve Ankara’daki ilk kafelerden biri olan Cafemiz’i kurdu.
Cizreli, ilk eşiyle beraber Arjantin Caddesi’nde Ankara’nın ilk kafelerinden Cafemiz’i kurdu. Daha sonra sırasıyla pastacılık alanında hizmet veren Kuki ve Uzak Doğu yemeklerinin satıldığı Quick China’yı kurdu. 2005’te iflas eden Cizreli, 2007’de kredi çekerek Ankara’da BigChefs’i kurdu.
Türkiye’nin yöresel yemeklerini modern yorumlarla hazırlarken, dünya mutfağından seçkin lezzetlerin misafirlere sunulduğu Big Chefs, bugün İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bodrum, Marmaris, Bursa, Denizli, İskenderun, Eskişehir, Kayseri, Mersin, Almanya, Azerbaycan, Kazakistan, Kuveyt ve Suudi Arabistan olmak üzere 60’ı aşkın şubeye sahip.
Gülden Yılmaz
Koton, Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, 1988 yılında eşi Yılmaz ile Kuzguncuk’ta açtıkları ilk Koton mağazası ile hazır giyim sektörüne adım attı. Gülden Yılmaz, Koton mağaza konsepti tasarımının yanı sıra markanın müşteri hizmet ilkelerinin ve modern mağazacılık anlayışının geliştirilmesine liderlik etti.
Kurulduğu günden bu yana Koton’un gelişim ve büyüme serüvenine öncülük eden liderlerden biri olan Gülden Yılmaz, uzun yıllar şirketin kurucu eş başkanı olarak görev yaptı. Koton Yönetim Kurulu Üyesi olan Gülden Yılmaz, koleksiyonların koordinasyonu ve pazarlama faaliyetleri alanında şirket yönetimine aktif destek vermeye devam ediyor.
Koton’un kuruluşundan bu yana aldığı pek çok ödülde ve başarıda payı olan Gülden Yılmaz, kişisel olarak da pek çok ödüle layık görüldü. Gülden Yılmaz, 2008 yılında Ekonomist Dergisi tarafından gerçekleştirilen “Ekonomide Yılın İş İnsanları” araştırmasında “Yılın Kadın Girişimcisi” seçilirken aynı yıl Koton ile dünyanın en önemli perakende platformlarından biri olan ve perakende Oscar’ı olarak adlandırılan MAPIC 2008’de ‘Perakende Başarı Öyküsü’ kategorisinde büyük ödülün sahibi oldu. Gülden Yılmaz, 2009 yılında Ernst&Young’ın her yıl düzenlediği “Yılın Girişimcisi” yarışmasında eşi Yılmaz Yılmaz ile birlikte ‘Yılın Girişimcisi’ seçildi. Gülden Yılmaz, son olarak 2020 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından verilen İhracatın Güçlü Kadınları Markalaşma Özel Ödülü’ne layık görüldü.
2009 yılından bu yana TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Gülden Yılmaz, 2011–2018 yılları arasında G3 Forum Platform Başkanlığı’nı da yürüttü. Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Kurucu Üyesi olan Gülden Yılmaz, 2009-2015 yılları arasında Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yaptı.
Sorumlu liderlik anlayışı çerçevesinde sosyal sorumluluk ve toplumsal fayda çalışmalarına daima öncelik veren Gülden Yılmaz, özellikle gençlerin ve kadınların iş gücüne katılımını destekleyen projelerin tasarım ve uygulamasında liderlik üstlenmiştir. Gülden Yılmaz, Koton’un GAP İdaresi Başkanlığı ve UNDP iş birliğiyle hayata geçirdiği El Emeği Projesi, TSKB ve AFD iş birliğiyle yürüttüğü Eşitiz Projesi gibi toplumsal cinsiyet eşitliği alanında ilklere imza atmış projelerin de lideri konumundadır. Gülden Yılmaz, topluma katkı sunmayı hedefleyen bu projeler için mesai harcamaya devam etmektedir. Gülden Yılmaz, evli ve bir kız, bir erkek olmak üzere iki çocuk annesidir.
Jaklin Güner
Vakko Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su. 1 Eylül 1964, Hatay doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını da aynı okul ve bölümde tamamladı.
Kariyerine Arçelik’te başladı; ardından ITCF- Set Group’ta yeniden yapılanma ve yatırımların yeniden projelendirilmesini yürüttü. 1997 yılında YKM bünyesine katılan Güner, şirketin kurumsallaşmasına önemli katkılarda bulundu. YKM’nin genel müdürlüğünü yaptığı dönemde Garanti Bankası ortaklığıyla, çipli ve puan toplama sistemli ilk kredi kartı olan Bonus Card’ın yaratılmasında rol oynadı.
Tedarikçilerin barkod sistemi uygulamasına geçişinin sağlanması, ilk SAP Retail uygulamasının başlatılması, perakendede kapsamlı mağaza yazılımı gibi uygulamalarla Türkiye perakendesinin gelişimine katkıda bulunan öncü projelere imza attı.
YKM’nin ardından Güner, Ziylan Grup’a CEO olarak katılarak grubun 2012-2014 yılları arasında yerel toptancıdan bölgesel perakende liderine stratejik ve operasyonel olarak dönüşümü sürecini yürüttü. Sektörün son yıllardaki en büyük işlemlerinden olan, YKM ve Ziylan şirketlerindeki hisse devir ve birleşme süreçlerini yöneten Güner, 2014’ten bu yana Vakko CEO’su olarak görev yapıyor.
Mevlüde Uygun
İdil Baby’nin Kurucusu Mevlüde Uygun, 1984’te 3 makineyle 50 metrekarelik alanda fason bebek giyimi işine girdi, markasını yaratıp mağazalarla direkt çalışarak 21 yılda 89 kat büyüdü, üretimi ayda 100 bin adedi aştı.
Akşam Kız Sanat Okulu mezunu Mevlüde Uygun, 1984 yılında ailesinin yardımıyla 3 makine aldı ve İstanbul’da 50 metrekarelik bir dükkân kiraladı. 1998’e kadar fason iş yaptıktan sonra, bebek giyimi üzerine kendi markasını yarattı, kumaşlarını da kendisi üretti. 2005 yılında, aracılara toptan mal vermeme kararı alan Uygun, mağazalarla doğrudan çalışmaya başladı. Bu sayede her yıl ortalama yüzde 40 ve üzeri büyüme sağladı. 2010 yılında kendi mağazalarını açtı. 2005 yılında, 4 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip kendi fabrikasına taşınan İdil Bebe, ayda 100 bin adedin üzerinde üretim yaptı.
Bebeklerinin dış görünüşü kadar sağlığına da önem veren anneler için özenle hazırlanan İdilbaby&Mamino markalı kıyafetlerin tümü ipliğinden çıtçıtına kadar, hassas tenlere zarar vermeyecek kumaşlardan, kanserojen madde, AZO ve fitalat gibi zararlı maddeler içermeyen aksesuarlardan üretti.
İdilbaby ve Mamino markalarıyla toplam 22 mağaza açan Mevlüde Uygun, çalışan kadınların adına şirket bünyesinde bir fon yaratılıyor ve bu fon her ay ihtiyacı olan başka bir kişiye maddi destek sağlıyor. Ayrıca depoda geçmiş sezonlardan kalan ürünleri satmak yerine yardıma muhtaç çocuklara destek olmak amacıyla bağışlanıyor.
Nuket Filiba
Atelier Rebul Kurucu Ortak Nuket Filiba, 1995 yılında İstanbul’daki Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümündeki eğitiminin ardından L’Oreal’de çalışmaya başlayan Nüket Filiba daha sonra, tesadüfler sonucunda, asırlık Rebul şirketinin üçüncü kuşak temsilcisi Kerim Müderrisoğlu ile tanışır. Müderrisoğlu abisinin arkadaşıdır. Aile dostları Korel Bingöl de işin içine dahil olur. 2004 yılında yeni Rebul için ortaklık kurulur. Filiba, bir röportajında başarıyı yakalamak isteyen kadınlara şu tavsiyeyi veriyor: Hayallerinin, tutkularının peşinde gitmeyi, pes etmemeyi, çok çalışmalarını tavsiye ederim. Önemli bir başka bir nokta; yeniliklerin hep takipçisi olmalılar. Değişen dünyada değişimi yönetebilmeleri gerekli. Bütün bunların dışında da kadın oldukları için kadın güçlerine inansınlar. Kadınlar iş hayatında bazı konulara farklı açılarda bakabiliyorlar.
Sitare Sezgin
Teknosa Genel Müdürü Sitare Sezgin, İzmir Amerikan Koleji’nin ardından 1997 yılında Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan ve yüksek lisans eğitimini Manchester Üniversitesi’nde finans ağırlıklı tamamlayan Sezgin, iş yaşamına 1999 yılında Bain&Company şirketinde başladı. 2001-2004 yılları arasında The Boston Consulting Group’ta Kıdemli Danışman olarak görev yapan Sitare Sezgin, 2004 yılında Sabancı Topluluğu’na katıldı. Sezgin, 2004-2009 yılları arasında Sabancı Holding Perakende Grup Başkanlığı’nda Strateji ve İş Geliştirme Müdürü, 2010-2011 yılları arasında Akbank’ta Yeni Ürün ve Kanal Geliştirme biriminde Bölüm Başkanı olarak görev aldı. Ağustos 2011-2018 yılları arasında Boyner Grup’a bağlı Back-Up ve Bofis Turizm şirketlerinin Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Sezgin, Mart 2016-2018 yılları arasında Carrefoursa ve Avivasa’da Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev yaptı. Sitare Sezgin, Şubat 2018’den Eylül 2021’e dek Akbank iştiraki AKÖ’de şirketinin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi olarak görev aldı. Sezgin, 1 Eylül 2021 tarihinde Teknosa Genel Müdürü olarak atandı.
Ümit Boyner
Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, Yüksek öğrenimini University of Rochester, New York’ta tamamladı, iş hayatına Chemical Mitsui Bank Kredi Pazarlama bölümünde başladı. Daha sonra sırasıyla Turcas Petrolcülük A.Ş.’de Finans Müdürü ve Türk Petrol Holding A.Ş. Hazine Bölümü’nde Yatırım Direktörü olarak çalıştı. 1996 yılında Boyner Holding A.Ş.’de Finansman Direktörü olarak çalışmaya başlayan Ümit Boyner, 2006 yılından bu yana Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.
Ümit Boyner TÜSİAD’a 2010-2013 yılları arasında başkanlık yaptı. KAGİDER’in kurucuları arasında yer aldı. Bugün de TEGV, Girişimcilik Vakfı, Tohum Otizm Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve L’Institut du Bosphore’un Bilim Komitesi Eş Başkanı görevlerini yürütüyor. Dünyanın en büyük ticaret sigortası şirketi Euler Hermes’in Yönetim Kurulu üyesi ve Amerikan Chubb Sigorta’nın Uluslararası Danışma Kurulu’nda olan Ümit Boyner ayrıca, Boyner Grup bünyesindeki toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın girişimciliği, sürdürülebilirlik ve sosyal girişimcilik projelerine destek veriyor.
Zehra Işık
İstanbul doğumlu olan Zehra Işık her zaman ilgisi olduğu moda dünyasına ilk adımı Cağaloğlu Anadolu Kız Meslek Lisesi’nde attı. 1990 yılında Adil Işık ile yolları kesişen Zehra Işık, 1992 yılında birlikte Adil Işık markasını kurdu. 2008 yılında marka ismi AdL olarak yeniledi. Aynı çatı altında gelen müşteri taleplerine cevap verebilmek için 36-50’ye alternatif bedenler sunan Love my Body markasının kuruluşunda aktif olarak rol aldı. Adil Işık Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda 55 kişilik marka tasarım ekibinin direktörü.
Zeynep Selgur
Zeynep Selgur, Sportive Genel Müdürü İstanbul’da İtalyan Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra İsviçre’deki Mont- Choisi College’inde eğitim alan Selgur, 1985 yılında Boyner Grubu’nda işe başladı. 1999 yılında Benetton Türkiye Genel Müdürü Yardımcısı, 2002 yılında ise Genel Müdürü oldu. T-Box proje koordinatörlüğünü yaptı. 2014 yılında Sportive Genel Müdürü olarak spor perakendesi alanına geçiş yaptı. Bir çocuk annesi olan Selgur, Türkiye’nin en başarılı ilk 50 kadın CEO’sundan biri.
Çanakkale’den Van’a Türkiye’de en geniş coğrafyaya yayılmış Sportive, 14 kentte 27 mağaza ve 16 bin metrekare satış alanıyla yılda 8 milyon ziyaretçi ağırlıyor. Bunlara ek olarak, internet mağazacılığında da Türkiye’nin en büyük internet spor mağazalarından biri olma özelliğini taşıyor.