Ana Sayfa Gündem ‘Rusya ve Türkiye, serbest ticaret anlaşması imzalamalı’

‘Rusya ve Türkiye, serbest ticaret anlaşması imzalamalı’

Bu yıl ‘Deride Yüksek Ritm’ mottosu ile düzenlenen Türkiye’nin en büyük deri fuarı Alleather-IDF İstanbul kapsamında gerçekleştirilen ‘Deri Sektörü’nün Dünü, Bugünü ve Yarını’ konulu panelde, Rusya pazarındaki gelişmeler değerlendirilirken, iki ülke arasındaki ihracatın yol haritası da konuşuldu. Panelde Moskova Çevre Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vadim Vinokurov, önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Dinç’in Rusya ve Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması sözleri öne çıktı.

Alleather – IDF İstanbul Deri Fuarı’nı düzenleyen UBM EMEA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Tığlıoğlu, “Son dönemdeki Rusya özelindeki yakınlaşma sektörün önünü açtı ve gerçekten sektör bu dinamizmle tekrar atağa kalktı. Son dönemde ciddi bir Rus alıcının Türkiye’ye geldiğini sektörün tekrar hareketlendiğini görüyorum” dedi. UBM’in uluslararası bir şirket olduğunu ve dünya genelinde 450’nin üzerinde fuar düzenlediğini ifade eden Tığlıoğlu, İstanbul’un stratejik konumu, lokasyonu, üretim kapasitesi ve kalitesi ile fuarcılık üssü olacağına inandıklarını ve Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceklerini belirtti.

İstanbul Fuar Merkezi’nde Türkiye’nin en büyük deri fuarı Alleather-IDF İstanbul kapsamında düzenlenen ‘Deri Sektörü’nün Dünü, Bugünü ve Yarını’ konulu panel, hem Türkiye’den hem de Rusya’dan önemli konuklara ev sahipliği yaptı. Ekonomi Programı Yapımcısı Hande Berktan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, Moskova Çevre Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vadim Vinokurov, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, Deri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ruken Mızraklı, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Dinç, Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Yönetim Kurulu Başkanı Kıyasettin Temuçin, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Genel Sekreteri Remzi Özbay katıldı.

“Rusya Gümrük Vergisini yüzde 5’e çekmeli”

Türk işadamları için Rusya’da çok fazla yatırım olanağı olduğunu belirten aynı şekilde Rus yatırımcılar içinde Türkiye’de önemli olanakların var olduğunu ifade eden İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Dinç, “Bu nedenledir ki bu iki ülke arasındaki ticari ilişkileri Serbest Ticaret Anlaşması ile taçlandırılmalıdır.” dedi. İthalat ve ihracat açısından önemli rakamların kaydedildiği her iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın gerekliliğini savunan Dinç, ayrıca diğer bir önemli konu olan gümrük vergilerinin yüksek olmasına da değinerek, “Bugün Rusya tarafından yüzde 10 gümrük vergisi alınmakta. Bizim kendilerinden bu konuda da önemli bir talebimiz bulunuyor Yüzde 10 olan gümrük vergisinin yüzde 5 çekilmesini istiyoruz” dedi.

“Deri sektörü açısından 2017, 2016’dan daha iyi olacak”

Rusya’nın dünyadaki süper güçlerden biri olduğunu ve gelişmeler ışığında Rus ekonomisinin olumlu yönde ilerleyeceğini ifade eden İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, “Dünyada ekonomik anlamda bir daralma olduğu gibi bu daralma Rusya’da da var. Rusya’ya 2013 yılında 545 milyon dolar olan deri ve deri mamulleri ihracatımız şu an 1,107 milyon dolara gerilemiş durumda. Ancak deri sektörü açısından 2017’nin 2016’dan daha iyi olacağını düşünmekteyiz.” diyerek ihracat açısından Türkiye’nin katma değeri yüksek ürünler yapması gerektiğinin bilincinde olduklarını dile getirdi. Şenocak ayrıca Rusya’nın deri ürünlerine yönelik başlattığı ‘Chip’ uygulamasının ise 30-40 dolar olan nakliye bedellerini 100-120 dolarlara kadar çıkardığını ve buna bir çözüm bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Alleather-IDF İstanbul Fuarı’nda Başta Rusya olmak üzere 18 ülkeden 100 profesyonel alıcıyı ağırladıklarını belirten Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Yönetim Kurulu Başkanı Kıyasettin Temuçin, fuar ile birlikte son dönemde azalan ihracat rakamlarının yükselmesini hedeflediklerini kaydetti. 25 yıldır deri sektörü olarak Rusya’ya ihracat yaptıklarını söyleyen Temuçin, “En büyük alıcımız olan Rusya ile eski günlere geri dönmek istiyoruz. Sektör olarak özgün tasarımlarımız ile Rusya’ya ihracat yapmaya devam edeceğiz. Ancak Rusya’nın başlattığı ‘Chip’ uygulaması bugün birçok işletmemizi mağdur etmekte. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz bu durumdan fazlasıyla etkilenmekte” şeklinde konuştu.

“Rusya deri işini Türkiye’ye bırakmalı”

Deri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ruken Mızraklı ise doğalgaz ve deri ürünleri konusunda Türkiye ile Rusya’nın karşılıklı ihtiyaçlarını değerlendirdi. İş dünyası olarak ikili ilişkilere çok ihtiyaç olduğunu dile getiren Mızraklı, Deri üretiminin 1920’ler ve 1930’lardan sonra doğuya doğru kaymaya başladığını vurgulayan Mızraklı, alt yapı ve teknik konular ile Türkiye’nin tabakhane açısından önemli bir merkez olduğunun altını çizdi. Çorlu’da 36 milyon metreküp, Tuzla’da 30 milyon küp ve daha birçok bölgede büyük sanayi bölgeleri olduğunu hatırlatan Ruken Mızraklı, “Rusya deri işini Türkiye’ye bırakmalı ve alım konusunda stratejiler geliştirilmelidir. Sanayileşmede Rusya, deri sektörünü ayrı bir şekilde değerlendirmelidir. Bu konuda Rusların sıfırdan yatırım yapmasına gerek yok çünkü Türkiye var” dedi.

İyi bir ürün yapıldığı takdirde kimin yaptığının önemli olmadığını ve o ürünün satıcısını bulacağını ifade eden Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Genel Sekreteri Remzi Özbay, zor dönemlerin kendini geliştirme ve fırsat yaratma olanakları yarattığını belirtti. Türk sanayicileri olarak gerçek yeteneklerinin ve becerilerinin işletmecilik olduğunu vurgulayan Özbay, “Biz deri işini çok iyi biliyoruz. Bunu satmasını bilmeliyiz. Mesela Rusya’da milli gelir artarken bizim ihracatımızda gerileme yaşanmakta. O nedenle hem üretim hem de satış aşamasında beceri ve yeteneklerimizi ortaya koymalıyız.” diye konuştu.

“Türk – Rus ticari ilişkileri iyiye gidiyor”

Panelin Rusya’dan konuğu Moskova Çevre Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vadim Vinokurov, hem gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu hem de panelistler ile izleyicilerin sorularını yanıtladı. Öncelikle kriz konusuna değinen Vinokurov, Moskova Bölgesi’nin büyük bir sanayi potansiyeline sahip olduğunu söyleyerek, Rusya’da her bölgenin farklı değerlendirildiğini ve Moskova Bölgesi’nin 2016’yı artı yüzde 16 ile kapattığını vurguladı. Rusya ekonomisinden bahseden Vinokurov, Ruble’nin değerinde şu an için ciddi bir değişiklik beklemediklerini belirtti. Türk – Rus ticari ilişkilerinin ise uçak krizinden sonra şu an için normalleştiğini ifade eden Vadim Vinokurov, “Aslında kriz döneminde de ilişkilerimizi kesmedik. İnsani ve ticari ilişkilerin politikanın üzerinde olduğunu düşünüyorum. dedi.

Vadim Vinokurov, deri sektörü başkanlarının Rusya’nın ‘Chip’ uygulamasına dair sıkıntılarına da değindi: “Aslında bu bir pilot proje. Bu uygulama yüksek fiyatlı ürünlerden başlayarak yapılmaya başlandı. Deride bu ürünler arasında yer almakta. Bir süre sonra bu uygulamaya daha çok kalem dahil edilecek. Buradaki amacımız Ne kadarlık hacim, adet, ürünün giriş yaptığını ve satıldığını karşılaştırmak. Ayrıca herkesin bildiği gibi bu dönemde az da olsa bavul ticareti denen bir olay var. Chip’li ürünü artık getiren eşine – dostuna verebilecek ama yasak olması nedeniyle satışını yapamayacak” vurgusunu yaptı. Vinokurov, Sanayi ve Ticaret Odası Platformu’nda konuyu gündeme getireceklerini söyledi ve Türkiye’den bir heyeti ağırlayabileceklerini ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz