Ana Sayfa Yazarlar Semra Sevinç Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin anlamı

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin anlamı

Semra SEVİNÇ
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDGs) dünyayı değiştiriyor… Bu hedeflerin hangileri iş dünyası için kritik önem taşıyor? SDGs öncelikle hangi sektörleri adresliyor? Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDGs) hangi sektörlerde hangi farkları yaratacak?

Geçtiğimiz eylül ayında BM tüm ülkeler ve şirketler için önümüzdeki 15 yılın yol haritasını belirleyecek olan yeni hedefleri açıkladı. Sustainable Development Goals -SDGs- olarak tanımlanan yeni dönem hedefler iş dünyası için de büyük önem taşıyor. 2015 Eylül ayından hemen sonra Unilever, Siemes, P&G, Ford gibi pek çok global marka global hedefler ile ilgili yeni çalışmalarını açıklamaya başladılar.

193 Birleşmiş Milletler Üyesi ülkenin üzerinde anlaştığı ve 15 yıl boyunca yani 2030 yılına kadar belirlenen sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin en önemli özelliklerinden biri özel sektörün, yani iş dünyasının da hedef belirleme sürecini dâhil edilmesi oldu.
Yoksulluğun sona erdirilmesinden, açlığın sonlandırılmasına, sağlıklı bireylerden eşitsizliklerin kaldırılmasına, sorumlu üretim ve tüketimden hedefler için ortaklıklara 17 hedeften oluşan yeni ekonomi de önemli değişim araçlarından olan SDGs’in özel sektörü adresleyen maddelerine baktığımızda neler görüyoruz?
Öncelikle sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde özel sektörün büyümesi ve güçlenmesi kalkınma ve yoksulluğun sona erdirilmesi için en önemli araç ve gerekliliklerden biri olarak görülüyor. Bu konuda da hedeflerin 8. Maddesi “İnsana Yakışı İş Ve Ekonomik Büyüme” ile iş dünyası için gelecek 15 yılın hedeflerini açıklıyor.
SDGs’te iş dünyası için diğer hedef ise 9. madde yani, “Sanayi, İnovasyon ve Altyapı” istihdamda ve GSYİH (GDP) de sanayinin payının arttırılması, hatta az gelişmiş ülkelerde bunun iki katına çıkarılması hedefini de koyuyor.

Bilindiği gibi SDGs’in ilk maddesi “Yoksulluğa Son” ve bu da şekli modeli ne olursa olsun dünyanın her yerinde yoksulluğun son erdirilmesi için çalışma görevi ve hedefi veriyor tüm paydaşlara. İş dünyasına da önemli görevler düşüyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin tüm sektörlere gelecek 15 yıl için önemli bir yol haritası oluşturmasına ek olarak bazı sektörler için daha da belirgin ve öne çıkan hedefleri de içeriyor.
Yiyecek ve içecek endüstrisi için örneğin oldukça net bir hedef var SDGs’te; Hedef 12 “Sorumlu Üretim ve Tüketim”. Bu hedefte perakende düzeyinde kişi başı atığı yarı yarıya indirmek ve üretim ve tedarik zinciri aşamalarında gıda kayıplarını azaltmak da yer alıyor. Hedef 2 yani ”Açlığa Son” maddesi güvenli ve eşit erişim de dâhil olmak üzere, küçük ölçekli gıda üreticilerinin tarımsal üretkenliği ve gelirini iki kat arttırmayı hedefliyor ki, büyük ölçekli tarımsal işletmelerden daha da fazla küçük çiftçilerin lehine gibi görünüyor.

Yeni dönem sürdürülebilir marka olmayı başaranların dünyası

SGDs’te enerji sektörü hedefleri ise sürdürülebilir kalkınmanın temel hedefi olarak fosil yakıtın yerini yenilenebilir enerjiye bırakması ve enerji karmasında yenilenebilir enerjinin payının arttırılması olarak yerini alıyor.

Su ve sanitasyon SDGs’te “Hedef 6” ile yerini buluyor. Hedef 6 yani “Temiz Su, Hijyen ve Halk Sağlığı” temiz su ve sanitasyon erişimini hedefliyor. Su ile ilgili diğer hedef ise “Hedef 14”te: Sudaki Yaşam. Bu madde ile balıkçılık sektörü hedef alınmış ve okyanuslar, denizler ve deniz kaynaklarını koruma sürdürülebilir kalkınmanın hedefleri arasında yerini almıştır.

Bugünün yeni ekonomisinde sürdürülebilir iş kurumların, markaların iş stratejilerinin ortasında yerini alıyor. Döngüsel ekonomi, tedarik zinciri yönetimi ve denetimi, sürdürülebilirlik raporlaması kurumlar için yeni yönetim hedefleri arasında yerini alıyor. Hedef 12, ürün yaşam döngüsü ve “cradle to cradle” yaklaşımlarının yer aldığı 10 yıllık “Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Programları”nı hedefliyor.

Yeni ekonomi değişen iş modelleri ile farklılaşmayı, değişimi ve dönüşümü zorunlu kılıyor. Yeni dönem sürdürülebilir marka olmayı başaranların dünyası. Perakende sektörü de gıdadan, hazır giyime, teknolojiden, ev tekstiline barındırdığı tüm sektörler ile değişimin ve dönüşümün yeni nesil sürdürülebilir perakende markalarının varlığı ile yenilenecek gibi görünüyor önümüzdeki yıllarda…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz