Ana Sayfa Gündem Türk girişimcinin Çin başarısı

Türk girişimcinin Çin başarısı

Türkiye’nin ardından pek çok ülkede executive chef ve otel-restoran yöneticiliği yapan Birol Dinçli, Çin’de Türk kültürünü ve yemeklerini açtığı restoran zincirleriyle tanıtıyor. Çin’de kısa bir sürede Bus Grill Turkish Steakhouse markasıyla 3 restoran şubesi açan Birol Dinçli, AVMDergi.com’un sorularını yanıtladı.

Röportaj, AVMDergi.com

Birol Bey, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Dedem ve babam Mengenli. Aile büyüklerimden aldığım aşçılık bayrağını daha yükseklere taşımak amacıyla çalışıyorum. Türkiye’nin tek aşçılık okulu Mengen Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi’nden mezun oldum. 7 yıllık aşçılık ve otel yönetimi eğitiminin ardından Türkiye’de bir otelde 2 yıl çalıştım. Sonrasında bilgilerimi artırmak için Amerika’ya gittim. ABD’den sonra sırasıyla İsviçre, Rusya, Yunanistan ve Kazakistan’daki çeşitli uluslararası marka otellerde çalıştım. Çalıştığım otellerin tümünde başarılı olduğum için şirket beni Çin’in en iyi oteli olan IHG’yi yönetmem için transfer etti.

Dünyanın 7 ülkesinde uluslararası otel ve Michelin yıldızlı yerlerde çalıştım. 23 yaşında executive chef oldum. Genel müdürlük ve VP Operation’lık yaptım. En büyük başarım, Bus Grill Turkish Steakhouse konseptini yaratmak oldu. Şu anda otelcilik ve profesyonel kariyerime Çin’de açtığım Bus Grill Turkish Steakhouse ile devam ediyorum. Çin’de ilklere imza attım ve 3 şube açtım. 2017 yılında, tüm yatırım ve yönetimi bana ait, tasarımı otobüs şeklinde olan Bus Grill Turkish Steakhouse’ı Çin’in ‘Silikon Vadisi’ olarak bilinen Shenzhen kentinde hizmete açtım. Kendine özgü bu mekanda, menü tamamıyla özel seçtiğimiz dry aged steak dinlendirilmiş etlerden oluşuyor. Ayrıca Çinlilerin damak tadına göre özel seçilmiş Türk yemeklerimiz var. Etlerimizi Avustralya ve Japonya’dan kendim alıyorum. Çin’e ilk steak ve Türk mutfak kültürünü getirdim, misafirlerimizin yüzde 80’inini Çinliler oluşturuyor.

Warren Buffet, Bill Gates Hu Jianto, Vladimir Putin, Nursultan Nazarbayev, Dimity Medvedev, Ilham Aliyev, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Wen Jiabao, Abdullah Gul, Ali Al Husein, Jiechi Yang, Papoulias Karolos, Silvio Berlusconi, Annan Koffi, Hüseyin Özyeğin gibi dünyanın ünlü CEO’larına ve başkanlarını misafir etme şansım oldu.

Bus Grill Turkish Steakhouse ile Çin’in en prestijli “That’s PRD Food and Drink – Çin’in En İyi Restoranı” ödülünü kazandık. Çin’de bir Türk mutfağının 10 ay içinde en iyi restoran ödülünü kazanmamız çok önemli. 2018 yılında Çin devlet televizyonu CCTV tarafından girişimcilik başarımın belgeseli yapıldı. Bunu başaran ilk Türk girişimci olmam beni ve ekibimi çok gururlandırdı. CCTV ekibine belgeselin hazırlanmasında Mengen, Bolu, İstanbul, Kapadokya, Ankara’nın tarihini, lezzetlerini ve görülmesi gereken yerleri tanıttık.

Peki, Çin hikayeniz nasıl başladı? Çin’de yatırım yapmak nasıl doğdu?
Çin’e otel yönetmek için transfer teklif edildiğinde herkes bana, “Çılgın mısın? Çin, dünyanın en zor ülkesi” dedi. Ben çılgın bir otelci olduğum için hiç korkmadan teklifi kabul ettim. Hayatta risk almanın gerekli olduğuna inan birisiyim. Shenzhen Potential’i gördum ve otel yönetirken burada iş nasıl yapılır, neler gerekli, kanun ve kuralları nelerdir; öğrendim. Bu süreçte network ve devlet bağlantılarımı kurdum. 7 ülkede otel yöneten birisi olarak sonrasında Bus Grill Turkish Steakhouse’u kurdum.

Çin’de kaç restoranınız bulunuyor?
Şu anda 3 tane Bus Grill Turkish Steakhouse bulunuyor ve PingAn Financial Centre’de bir Turkish Coffe Shop açıyoruz. Hong Kong’a 30 dakika uzaklıktaki Shenzhen’deki ilk restoranımızın lokasyonunda bütün dev holdingler, borsa, finans merkezleri, bankalar ve oteller yer alıyor. 3 restoranımızla günde bin misafirimizi ağırlıyoruz.

Biraz menülerinizden bahseder misiniz?
Bus Grill’in menüsü, ‘dry aged’ ağırlıklı özel steak’lerden oluşuyor. 21-28 dry aged yapıyoruz Çin’de bunu yapan ilk restoranız. Ayrıca Çinlilerin damak tadına uygun olarak Türk mutfağından lezzetler de sunuyoruz. Adana kebabı, katmer, künefe, kuzu şiş, mezeler, Türk çayı ve kumda Türk kahvesini restoranlarımızda sunuyoruz.

Çin’in kendine has bir mutfağı, lezzetleri bulunuyor. Türk lezzetleri nasıl karşılandı?
Çin mutfağı bizim mutfağımıza göre inanılmaz farklı. Çin’de 8 tane farklı mutfak ve yemek kültürü var. Maalesef Çin’de Türkiye’nin tanıtımı bugüne dek yeterince yapılmamış. Çinliler Türk mutfağını bilmiyor. Bu nedenle Türk mutfağını tanıtmak için çok çaba harcadık. Türk yemeklerini onların damak tadına uygun reçeteler halinde hazırladım. Örneğin buradaki yerel halk kuzu eti sevmiyor, bazı reçeteleri dana ile karıştırdık.

Restoran – hizmet sektörünü Türkiye ve Çin özelinde kıyaslayabilir misiniz?
Türk misafirperverliği Çin ile çok benziyor. Türkiye’de restoran sektöründe çok büyük gelişmeler oldu, Avrupa ile eşdeğerde gidiyor, Çin ile kıyaslamak çok zor olur. Çin’in yemek kültürü de çok farklı. Örneğin Çin’de Fransız mutfağı hiç sevilmiyor.

Çin’de yatırım yapmak isteyenlere ne önerirsiniz?
Çin, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi. Aynı zamanda iş yapmak ve şirket yönetmek açısından da dünyanın en zor ülkelerinden biri. Çin’de iş yapmadan önce Çin’de yaşamak ve kültürlerini anlamak gerekiyor. İş yapmak isteyenlerin Çin’e inanması ve pozitif olması gerek.

Önümüzdeki dönem proje ve yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
Çin’de iş yapıp başarılı olan girişimciler, dünyanın her yerinde başarıyı yakalayabilir. Bunu, ‘iş yapmak konusunda Çin’in dünyanın en zor ülkesi’ olarak biliniyor olmasından hareketle söylüyorum. Ben 2.5 yılda başarılı olup üçüncü şubeyi açabiliyorsam, daha da büyüyebilirim. Burada yakalanan başarı sadece kişisel kazanç hanesine değil, aynı zamanda Türkiye’yi de tanıtma hanesine de yazılıyor. Bu yüzden markamı öncelikle Çin ve Asya pazarında, daha sonra da potansiyeli olan her yere taşımayı hedefliyorum. PingAn Finacial Centre’de bir Turkish Coffe Shop açıyoruz. Burada misafirlerimize Türk tatlıları ve dondurmamızı sunacağız. Bu ürünlerin Çin’de üretilmesi konusunda fabrika kurma çalışmalarımız da devam ediyor. Çin’de başarının anahtarı doğru eleman, doğru ürün ve kazanılan paranın çalışanlarla paylaşılmasından geçiyor. Çin’in önde gelen devlet adamlarından biri bana ‘Bir yabancı olarak, Çin’de başarılı olmak istiyorsan bizden fazla çalışman gerekiyor. Kazandığın parayı doğru kişilerle paylaşmasını da bilmelisin ‘demişti. Başarılı olmak için bedel ödenmesi gerektiğine inanıyorum. 3 yıldır tatil ve izin bile yapmıyorum, günde 15-18 saat çalışıyorum. Böylelikle Çin gibi dünyanın en zor ülkesinde başarıyı yakaladım. Çin’de sosyal medyayı yoğun olarak kullanıyorum. TikTok’un Çin’deki versiyonu Douyin’de markamızı milyonlarca kişi izliyor. Markalarımızı holding çatısı altında topladık. Şimdi de Çin ve Asya’da büyümek istiyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz