E-ticaret sektörünün ülkemizde her yıl ortalama yüzde 30 oranında büyüdüğünü dile getiren ETİD Başkanı Emre Ekmekçi, “Yapay zeka ile satış uygulaması arttı. Drone’la ürün teslimatı, sanal gerçeklik kullanımı da yeni trendler” dedi.
Türkiye’de E-ticaret sektörü her yıl yüzde 30 büyürken, toplam perakendeden aldığı payı yüzde yzüde 3.5’e çıkardı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, perakende sektörünün yaptığı yatırımlar ve dijitalleşme sürecinin hız kazanmasıyla e-ticaretin perakendeden alacağı payın yüzde 5’lere çıkmasının hedeflendiğini söyledi.
E-ticaret sektörünün ülkemizde her yıl ortalama yüzde 30 oranında büyüdüğünü dile getiren Ekmekçi, “Sektör bir yandan da 700 milyar TL büyüklüğündeki perakendeyi büyütüyor. Türkiye’de e-ticaret pazarı, geçen yıl yüzde 24 büyüyerek 31 milyar TL’ye ulaşmıştı. 2017’nin ilk çeyreğinde e-ticaret pazarı yüzde 30’luk bir büyüme gösterirken, gerçekleşen sepet ortalamasında da artış yaşandı” dedi.
Daha yaygınlaşacak
Ekmekçi, yılın son çeyreğinde de benzer büyüme oranlarını yakalayacaklarını kaydederek, “Sektörümüzün yüzde 50 altındaki büyümesi bizi çok da mutlu etmiyor. 2017’yi iyi bir büyüme oranı ile kapatmayı hedefliyoruz. Sektörümüz paydaş-larıyla beraber 200 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ciro artışına paralel olarak bu sayıyı da arttırmayı hedefliyoruz. Eğer İngiltere’deki perakende içindeki yüzde 15’lik e-ticaret oranı gibi bir oranı yakalarsak, sektörümüz doğrudan ve dolaylı olarak 1 milyon kişiye istihdam sağlayacaktır” diye konuştu. Ülkemizde e-ticaretin gelişiminin biraz zaman aldığını da anımsatan Emre Ekmekçi, şöyle konuştu: “Bunun da en önemli nedeni, birçok gelişmiş ülkede katalog aracılığıyla gerçekleşen satış sürecinin ülkemizde yaşanmamış olmasıydı. Ancak artık Türk halkı da e-ticareti sevdi ve yoğun olarak kullanıyor. E-ticareti deneyimleyen bir kullanıcı, başarılı bir süreç deneyimi sonrasında alışverişlerinin önemli kısmını bu kanala kaydırıyor. E-ticaret hacminin artması için daha fazla internet sitesine ihtiyacımız var.
Yeni trendler
En azından 10 bin sayısını aşmamız lazım. İnternetten alışveriş yaygınlaşacak ve sektör tüm paydaşlarıyla beraber daha iyi hizmet verecektir.” Ekmekçi, sektördeki trendlere de değinerek, “2017’de dijitalleşme ve teknoloji kullanımı, tüketicilerin ve işletmelerin hayatlarında hiç olmadığı kadar önemli bir yer tutmaya başladı. Birkaç yıl önce drone’larla ürün teslimatı gibi teknolojiler bize ütopikgörünse deartık bu uygulamayıyakında müşterilerine sunacağını açıklayan şirketler var.
Alışverişte sanal gerçeklik ve akıllı aynalar gibi uygulamalar, bunun en belirgin örnekleri. Yapay zeka ile satış da uygulamaya konulan ve gelecekte çok ses getireceğini düşündüğüm bir trend olarak öne çıkıyor. Son dönemde sosyal medya pazarlamasının yükselişine tanık oluyoruz” dedi.
‘Private shopping kırılma noktası oldu’
Sektörü de değerlendiren Emre Ekmekçi, private shopping denilen özel alışveriş sitelerindeki iflaslarla ilgili, “Private shopping iş modeli, 2009’dan beri e-ticaret sektörümüzün en önemli kırılım noktasıydı. Bu iş modeli sayesinde e-ticaretin hacmi arttı ve sektöre yeni tüketiciler kazandırıldı. Ancak son yıllarda privateshopping siteleri bu fırsatı ne yazık ki tersine çevirdi. Kâr marjları gittikçe düştü ve operasyonel maliyetler daha fazla çıktı. Bu kâr marjının yeterli olacağını düşünen dev şirketler bile çok geçmeden yanıldığını anladı” dedi.
Çoklu kanal kullanımı
Ekmekçi, tüketicilerin yüzde 25’inin satın almayı mağazada sonlandırırken yüzde 40’ının desktop üzerinde online olarak ve yüzde 33’ünün de mobil site veya app üzerinde satın alma yaptığını belirterek, çoklu kanal kullanan tüketicilerin online müşterilere göre işlem başına yüzde 93, sadece fiziksel mağazalardan hizmet alan müşterilere göreyse yüzde 208 daha çok harcama yaptığını kaydetti.