Ana Sayfa Gündem Perakende Günleri sektöre ışık tutmaya devam ediyor

Perakende Günleri sektöre ışık tutmaya devam ediyor

Bu yıl 23- 24 Kasım tarihlerinde 16’ncısı düzenlenen Perakende Günleri, ikinci gününde de sektör takipçilerine ışık tutmayı sürdürüyor. Etkinliğin ikinci günü Soysal Kurucusu Suat Soysal’ın moderatörlüğündeki Açıksözlü Kırmızı Koltuk Oturumları ile başladı. Oturumun ardından Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Koton Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz ve Koton Kreatif Direktörü Isham Sardouk sahne aldı.

Bu yılki moderatörlüğünü Büşra Orakçıoğlu ve Hüsna Orakçıoğlu’nun yaptığı Perakende Günleri 2016’nın ikinci günü Suat Soysal’ın moderatörlüğündeki Açıksözlü Kırmızı Koltuk Oturumları ile başladı.

Oturumda Multi Turkey Danışmanı Hulusi Belgü Türkiye’de AVM ihtiyacı ile ilgili şöyle konuştu: “Organize perakende AVM’ler ile büyüdü. Bu yüzden AVM ihtiyacı ortada. Denizli, Bursa, İstanbul’da bazı bölgelerde, Ankara’da AVM açılmaması gerektiğini söylüyorum fakat hala AVM ihtiyacı olan yerler de var.” 2016 yılını değerlendiren Belgü sözlerine şöyle devam etti: “ Bu sene ekonomik ve sosyal olaylar hepimizi etkiledi. Gümrük vergisi ve asgari ücret artışı etkiledi çünkü cirolar bu kadar artmadı. Bu sene enflasyonun altında büyüme gösterdi.” Belgü LCW, Koton, Zara ve H&M ve Damat&Tween’i iyi performans gösteren markalar olarak gösterdi. Belgü son olarak perakendecilerin basın üzerinden haberleşmemesi gerektiğini bunun tüketicinin moralini bozduğunu söyleyerek sözlerine son verdi.

Kırmızı Koltuk Oturumu’nun ikinci konuğu Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Karyooldu. Karyo: “2016’yı mikro olarak doğru göremedik, ancak makro olarak tahmin ettik. Ancak kimsenin aklına gelmeyecek olaylarla karşılaştık. Tüketici güven endeksinin düştüğü bir ortamda ciro ve karlılık üzerinden ciddi bir baskı yaratıyor. Makro ise, Türkiye GSMH’da 2003’ten 2013’e kadar 3 bin dolardan 11 bin dolara çıktı. Türkiye’nin büyümenin modeli ile perakendenin büyüme modeli birleşti. Bugün 8 bin dolar civarına düştü. Bu nedenle bizim büyüme modelimizi gözden geçirmemiz gerekir. Daha fazla metrekare ile değil operasyonel verimliliği artırarak, dijitalleşerek, organizasyon şemamızı yenileyerek büyüme modeline geçmemizi sürekli söyledim.”

Karyo, bütün olanlara rağmen Penti’nin 2016 başından itibaren % 36 büyüme gösterdiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bütün olanlara rağmen Penti’de iyi bir performans gösterdik. 2016 başından beri % 36 büyüme gösterdik. LFL olarak % 22 büyüdük. (geçen seneye göre aynı mağazalardaki gözlem). 2017’de ise yüzde 25’lik bir büyüme öngörüyoruz. Ama daha önemlisi bence güven tarafını toparlamamız gerekiyor 2017’de. Çünkü gelir bütçesini hazırlıyorsunuz, dikkat etmemiz gereken noktalar ise; katılan malın maliyeti, personel giderleri ve kira. Bu üç kalemi kontrol altına almamız gerekiyor. Kiralar çok önemli. Ciddi bir mücadele vermek gerekiyor. Malın maliyetini düşürmemiz gerekiyor. Personel giderleri inanılmaz önemli bir kalem. Önerim; perakendeci ve AVM’nin kritik başarı faktörleri neredeyse eşit. Kira meselesi de çok önemli değil, orta yol bulunacaktır. Perakendede ise yatırım için iştah yok. Bu nedenle konuşmak yerine hep beraber icraata geçmeliyiz. Sektörün arkasındaki önemli sorun GSMH’da yüzde 25’lik bir düşüş söz konusu. Büyüme modelini bir arama toplantısı yaparak karşılıklı konuşabilmemiz gerekiyor. Bir tanesi ise sadece kiradır.

Açık sözlü Kırmızı Koltuk Oturumlarının ardından sahne alan Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın konuşmasında ‘Ne oldu? Ne Olacak? Sektör Ne Yapmalı? sorularına cevap arandı. Ağırdır şöyle konuştu: “Türkiye’de nüfusun %7’si köylerde yaşarken nüfusun %50’si ise 11 tane metropolde yaşıyor. Artık Türkiye’de başka bir hayattan bahsediyoruz. Perakende sektörü bu değişimi yaşarken, insanlar veya devletler bu değişimi yaşayamadı. Devlet tarafında tam demokrasinin yayılmasını beklerken, adaletsizlik iyice artmaya başladı. Bu düzeni anlatacak düşünürleri, bu fikirleri destekleyecek vizyoner liderlerini bekliyor dünya. Her ülke kendi meşrebince korkularını üretmeye başladı. 11 Eylül 2001’den beri bu düzen var; korku siyaseti. Bugün imkanlar açısından Batı merkezinden Doğu merkezine kayma var. Son 30 yılda 55 milyon 18 yaş üstü gencin 31 milyonu kentlere göç etmiş. Toplum refahı için özgürlüklerimizden, demokrasiden vazgeçmeye zorluyorlar bizi. Çoklu politakalar, çok ürünler ve hizmetler geliştirerek, insanlığa ve Türk halkına yarar sağlamak perakende sektörüne naçizane önerimdir. Ağırdır son olarak sektör temsilcilerine kendilerine güvenmelerini, Türkiye’ye ve Türkiye’nin geleceğine güvenmelerini önerdi.”

Koton Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz şöyle konuştu:“Yenilikçi özgür çalışma ortamı moda perakendesi için çok önemli, Koton’un kendine has moda dili var, moda tarzı var. Sürdürülebilir modayı uygulayabilmek için ‘Design Lab’ı kurduk. Burası bir fikir atölyesi gibi. Misyonumuz olan kişiselleştirilmiş moda ile insanların hayatına tarz ve yaşam biçimi katmayı burada gerçekleştirebiliyoruz. Son 4 yıldır AVM’lerde yapılan ankette, en beğenilen kadın markası olduk, en beğenilen erkek markasında ilk 3’e girdik, çocuk markamızda gelişiyor.”

Perakendeyi değiştiren trendler konusuna değinen Koton Kreatif Direktörü Isham Sardouk ise şöyle konuştu: Verimlilik, hız ve çeviklik en önemli 3 olgu sektörde. Artık fiziksel ve dijital bir araya gelecek, fijital diyeceğiz ona. Artık hem fiziksel hem dijital olarak iş yapmak maliyetli olacak. Z nesli böyle bir tüketim anlayışına sahip olacak. Teknoloji bize esneklik sağladı, anlayışımız, bakış açılarımız da daha esnek hale geliyor. Gelecekte akışkanlık olacak, ayrımlar ortadan kalkacak.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz